Cara Buat Acuan
Cara-cara membuat acuan kuih tako dah lama izan dapat, itupun melalui email. Tak susah membuatnya asalkan kita practice. Ingatttt..."prektis mek perfek". Jika tak faham juga tenung gambar tu lama-lama dan tenung daun pandan kita lama-lama. Jangan tembus daun pandan tu sudah! hahaha...
Lipatkan daun pandan sebanyak 5 lipatan
Guntingkan setiap lipatan, gunting sampai ke tulang tengah daun
Cantumkan setiap guntingan itu selang seli seperti anyam tikar
Selitkan yang ke 5 akhir ke dalam bahagian 4 supaya kemas
dan klipkan
Alaskan bahagian bawah jika ia berlubang.
Resepi Kuih Tako
By mesra.net
Bahan-bahannya:
Lapisan bawah
- 30 gm tepung hoen kwee
- 90 gm gula
- 300 ml air
- 6-8 biji sengkuang cina - dibersihkan dan dipotong dadu
- 270 ml santan
- 20 gm gula
- 20 gm tepung beras
- secubit garam
- Daun pandan atau beberapa bekas kecil untuk acuan
- Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah ke dalam periuk. Masak atas api perlahan hingga pekat.
- Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
- Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan ke atas lapisan pertama.
- Biarkan sejuk dan hidang.
3 comments:
RASENYE MAMA SU PERNAH BUAT KUIH NI..TAPI SU KURENG MINAT YG GUNA SANTAN..HIHI
MIZZ SUE: jom buat kuih tako pakai susu cair...agak2 boleh tak..hehehe ^__^
salam izan. akak guna blog awak belajar bt acuan kuih tako.tq for sharing
Post a Comment