Wednesday, November 09, 2011

# Wordless Wednesday - Everybody say people!


nak balas dendam sebab asyik people jer cakap cheese..hehehe...

5 Petua Melahirkan Anak Soleh & Solehah

Izan nak kongsikan petua ini untuk rujukan sendiri dan sesiapa yang bergelar ibu-bapa...

Sumber: Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung
Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum ayat 30 yang bermaksud: “(Tetaplah atas) fitrah Allah yang menciptakan manusia menurut fitrah itu. (Hukum-hukum) ciptaan Allah tidak dapat diubah. Itulah agama yang benar. Tapi sebahagian besar manusia tidak mengetahui.”

Sebenarnya, setiap manusia yang lahir ke dunia dalam keadaan suci bersih dan yang membentuknya menjadi baik atau buruk adalah kedua ibu bapanya sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Namun, sebelum mahu membentuk anak menjadi salih, ibu atau bapa hendaklah berusaha menjadi ibu yang solehah dan bapa yang soleh.
Justeru, pertama, perlu kita mempertingkatkan ketakwaan kepada Allah SWT agar anak meniru sikap yang kita paparkan. Jangan sekali-kali meninggalkan sembahyang atau apa-apa disyariatkan kita lakukan.

Kedua, banyakkan memohon kepada Allah SWT dengan menggunakan doa yang ma’thur iaitu doa daripada al-Quran atau Hadis.

Antaranya doa terbaik yang dipetik daripada al-Quran iaitu ayat 38 surah ali-Imran : “Rabbi Hab li Min Ladunka Zurriyatan Toiyibatan, innaka sami’ud du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”

Begitu juga surah Ibrahim ayat 40: “Rabbij’alni muqiimas solati wamin zurriyati rabbana wa taqabbal du’a.” Maksudnya: “Wahai Tuhanku Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankan doa permohonan ku.”

Ketiga, suami isteri perlu hindarkan diri daripada sering bertengkar. Ini disebabkan, pertengkaran itu boleh menyebabkan wujud suasana tidak harmoni dalam hubungan suami isteri dan dibimbangi mempengaruhi anak.

Keempat, jauhi daripada melakukan perkara fasik atau maksiat. Apabila ibu atau ayah sukakan perkara maksiat boleh membawa kerosakan besar dalam hubungan suami isteri, begitu juga anak. Berusahalah mewujudkan suasana baik sebagai mana firman-Nya dalam surah ar-Rum ayat 21 yang bermaksud: “Dan antara tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati (Sakinah) dan hidup mesra dengannya dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang (mawaddah) dan belas kasihan (rahmah)…”

Kelima, banyakkan membaca al-Quran ketika mengandung. Tidak semestinya membaca ayat pilihan seperti surah Yusuf dan surah Maryam. Sebaik-baiknya, baca sehingga khatam kemudian diulang. Begitu juga apabila anda ingin membesarkan anak, dengarkan anak dengan bacaan al-Quran kerana ia boleh mempengaruhi jiwanya.
 
Semoga Daku dikurniakan zuriat yang soleh & solehah...Aminnn

Tuesday, November 08, 2011

Lapar :(

Salam...
Sekarang dah pukul 12 lebih...perut Mommy ni dah keroncong...huhuhu... Tapi, bukannya nak makan nasi tapi terasa nak makan ni...

gambar ehsan google

Jangan marah yer keluarkan entri makan-makan lagi... Izan memang suka makan nak buat camana...hehehe... Sekarang nasi kurang berselera sikit... suka sangat makan benda-benda macam kuih muih atau goreng-goreng. Nasib baik senang nak cari area ofis Izan ni. Nak yang sedap kena bercinta la beratur menunggu turn...huhuhu. Tak tahan dah tengok gambar kat atas tu.. Daa... nak cari pisang goreng jap lagi... Selamat makan tengah hari semua... ^^

bila terasa nak makan memang tak boleh di tahan-tahan...

Monday, November 07, 2011

Shepherd's Pie

Salam...
Semalam buat pertama kalinya Izan cuba buat shepherd's pie. Biasanya adik ipar yang buat. Ni rupa bentuknya... ini jelah menu pagi raya kami...
 Jadi tak? jadi tak? hehehe... Baru jer angkat, ada yang tak sabar-sabar nak makan... 

Okay! saper nak resepi amik nih...

sumber: CariForum
Mashed Potato
8 biji kentang -rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur -dipukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam

Cara-Cara

  • Kentang direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur.
  • Panaskan butter, susu, garam, dan lada sulah, Biarkan sehingga butter cair & tutup api.
  • Masukkan adunan butter dan telur ke dalam adunan kentang lenyek. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan Inti
400 gm daging cincang
3 biji bawang besar -potong dadu
2 biji karot -potong dadu
2 biji tomato -potong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
Garam
Minyak
Mix Vegetable 




*Izan tambah 1 sudu besar serbuk kari

Cara-cara

  • Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu.
  • Kemudian masukkan karot dan daging, goreng hingga daging masak
  • Masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. Kacau rata, goreng hingga daging empuk.
  • Masukkan garam, kacau sebati.
  • Masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati.Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan Shepherd Pie

  • Sediakan bekas, masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar dan di tepi bekas.
  • Masukkan bahan2 inti dan ratakan.
  • Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dgn inti.
  • Gariskan di atasnya menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya.
  • Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.

 * Izan tabur grated cheese diatasnya.



ini tengah bakar..

Okay! sekejap lagi nak masak shepherd's pie lagi sebab potato banyakkk lagi kat dapur tu... 

saper tak cuba rugi tau sebab kuih ni sedappp sangat...

Mood Dah Mula Datang Dah!

Salam untuk semua... kalian semua sihat ker?
Lamanya Izan tak pot pet pot pet kat sini... rasa blur dah tau nak taip apa... tulaa dah lama sangat tinggal, blog ni pun dah merajuk dengan Izan...huhuhu... Rasanya dah 3 bulan lebih meninggalkan blog ini kerana mengikutkan mood. Mood ibu mengandung...hehehe.. Dari bulan puasa lepas sampai dah raya haji baru ada mood...hehehe

Okeh! cerita pasal raya haji...korang semua beraya kat mana? Kami tahun ni Kelantan pun tak balik... JB (rumah nenek Mr. Daddy) pun last minit tak jadi balik... Jadi, kat KL jerlah...sekurang-kurangnya dapat gakla beraya. Petangnya kami ke rumah Auntie kat USJ sebab family diorang pun tak balik JB... Izan dah tak larat nak travel jauh-jauh...semput mak buyung...huhuhu...

Aduhh...bila duk layankan perasaan tak balik kampung ni...rindunya nak makan daging fresh... daging goreng kunyit, daging singgang, gulai daging masak kicap... dannn yang paling best perut dengan air asam... melelehh jer bila teringat semua tu... sabar jelah..

Oleh kerana malas nak layan perasaan kotla meleleh pulak air mata ni...Semalam Izan sibukkan diri kat dapur. Masak jer kerjanya. Tapi, masak takde kena mengena dengan menu raya yer... Okay! nanti entri seterusnya Izan nak tepek apa yang Izan masak semalam. Entri basi pun takpelah yek! hehehe...

Tengoklah nanti bila Izan dah mula jengok dan menaip kat blog...korang pulak tak larat nak baca nanti...muahaha...

Monday, August 01, 2011

Selamat Berpuasa Semua....

Salam sejahtera dan Salam ramadhan untuk semua...^^
Maaf kepada semua sebab memang dah lama giler Izan tak updated..hehehe... kemalasan melanda diriku ini. Terima kasih kepada semua yang tak jemu-jemu mengunjungi teratak buruk ini...

Pagi tadi sahur apa cik kak semua? Izan masak lauk entah apa-apa...telur mata, sambal ikan bilis ranggup, masak air sayur bayam, dan kacang panjang+udang goreng. Almaklumlah belum pegi pasar, petang ni balik kerja baru nak terjah. Sempat ker nak pergi pasar... balik nak masak lagi. Sempatkan ajer yer tak. Kalo tak sempat makan nasi dengan telur goreng jer...hahaha... Izan lebih suka masak sendiri sebab tak nak bersesak-sesak kat pasar ramadhan pastu tak suka asap-asap orang bakar ikan dan sebagainya. Pastu mulalah pening kepala nak pitam. yang lebih selamat masak sendiri yer cik kak. Sedap tak sedap belakang kira...hehehe...

Pagi ni, baru pukul 10 izan dah sibuk-sibuk pikir nak masak lauk apa untuk berbuka... haish! baru pukul 10 cik kak...hehehe... Apa salahnya yer tak? yang penting semangat! Terasa-rasa nak masak ni pulak petang ni... Laksam.
ehsan google

Dah dekat 10 tahun duk KL tak pernah-pernah masak benda alah ni... tetiba terasa...macam sedap jer masuk tekak ni.Walaupun masak laksam lauk lain kena masak gak sebab Mr Daddyku tidak gemar akan laksam. Tu yang pikir banyak kali tu, kalau nak masak ikut tekak sendiri memang payah. 

Apa-apa pun selamat berfikir untuk masak apa petang ni.

pikir, pikir, pikir....

Thursday, July 14, 2011

Pelupa Ketika Hamil

gambar pinjam ngan google

Selamat pagi khamis...^^
Pagi ni Izan taknak cerita pasal makan-makan sebab rasanya ramai yang puasa sunat hari ni. Kesian lak kang ada yang kebulur dan meleleh-leleh tak pasal-pasal depan pc...hehehe...

Okay, cakap pasal lupa ni....sekarang teruk betul sindrom ni datang mengganggu. Pagi tadi, dah siap kunci pintu rumah nak ke ofis...rupanya beg-beg baju anak tersayang belum ambik daa. Petang semalam ambik anak dari taska, dah nak masuk kereta...tetiba masuk balik pagar taska dan tanya cikgu mana botol susu dak kenit tu. Cikgu cakap apa tau...botol susu ker susu? botol susu dah ada kat mulut dak kenit tu rupanya... maluuuu... Kekadang tu buka beg pastu termenung jer...buka fridge termenung...lupa nak amik apa...adeh!

Izan ada cari maklumat dekat internet pasal pelupa ketika mengandung ni. Menurut maklumat, Ibu mengandung menjadi pelupa disebabkan terlalu banyak hal yang difikirkan. Juga disebabkan perubahan hormon. Kalau ikutkan banyak benda yang nak di buat kat rumah. Mungkin banyak sangat fikir nak buat itu ini menjadikan diri serba tak kena...mungkinla.. Rasanya sebelum ni pun macam tu jugak cara berfikir. Bila ada kat rumah sendiri memang macam-macam yang nak dibuat. Kotor sikit nak lap. kecah sikit nak kemas... rasanya biasa jer tu.... Tapi, tak perlu risau sebab perubahan ni akan berlalu bila dah bersalin nanti...huh! lega..

Okay, ini tips untuk membantu mama berbadan 2 yang selalu lupa. Izan dapat tips ni hasil dari pencarian di internet:

  • Rehat yang cukup itu penting. Tenangkan tubuh badan dengan membaca buku, atau membuat apa saja aktiviti yang boleh relaxkan badan.*rehat bagi Izan tido jelah...hehehe...
  • jangan lupa menyusun jadual atau list yang perlu di lakukan. Minta bantuan suami untuk mengingat sesuatu perkara yang perlu dibuat. *ini senang dan sentiasa buat
  • Kemas rumah anda dan letakkan sesuatu barang pada tempat asal. Senaraikan di mana barang-barang tersebut berada. Jika telupa datang menyerang, mama mama boleh buka balik senarai catatan tersebut, dimana barang diletakkan. Tak perlu pening-pening lagi nak fikir bukan...hehehe... *nak buat senarai tu yang malehh sangat...huhuhu
  • Sentiasa melakukan senaman ringan. *senam-senam atas katil jer boleh tak...erk
  • Aromaterapi boleh membantu menenangkan fikiran dari segala kesibukan. *nanti cuba..
  • Ketika lupa datang menyerang, atau ada kesalahan yang dilakukan ramai ibu mengandung murung dan bersedih. Hal itu akan membuatkan anda stress. Singkirkan semua tu dan buang jauh-jauh. Sentiasa bersemangat! *yang ini pun kena cuba nanti...takmau sedih-sedih dan cepat emo lagi...

Nak cerita banyak lagi..tapi dah lupa...lupa lagi...hehehe.

Wednesday, July 13, 2011

Kerenah Orang Mengandung

Selamat pagi...^^
Seperti biasa kalau pagi begini Izan lebih selesa menulis mengenai sarapan pagi... macamla tak kenal Izan...hehehe. Kalau waktu lunch cerita pasal lunch... Haish! dah boring yer baca cerita Izan...hahaha...

Okay! semua kat sini dah breakfast ker? breakfast apa? Share sikit. Pagi ni Izan breakfast dengan ni,
ini gambar dari google
roti canai telur dan teh tarik. Dah lama tak ikut selera Mr Daddy... kesian dia asyik ikut selera si isteri berbadan 2 yang banyak songeh ini... Macam yang Izan pernah cerita sebelum-sebelum ni biasanya pagi-pagi mesti ada nasi lemak, mi goreng, kue tiaw goreng atau mihun goreng. Pastu siap ada penambahan lagi mesti ada kuih walau 2 biji...hehe.

Sejak pregnant ni dah beralih arah pulak dah. Setiap pagi, tengahari dan malam cari menu kelantan jer. Balik-balik nasi kerabu, nasi berlauk, mi celup. Kalau takde semua tu keropok lekor pun jadi untuk alas perut. Tak lupa juga dengan mangga muda, itu yang selalu Izan cari bila waktu lunch. Yang lain jangan harap boleh telan. Tengok saja pun cukup buat tekak loya...sabar jelah dengan kerenah sendiri. 

Sejak 2 3 hari ni dah bosan pulak dengan menu-menu tu. Lepas tu biskut cap ping pong tu jugak yang Izan cari untuk alas perut. Sekarang Izan dah boleh terima semua makanan ala-ala kampung. Tapi, dengan syarat tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak. Kalau tak, selepas makan akan pening dan loya.

Tahu tak, pagi tadi hidung Izan macam terbau-bau ini...
gambar dari google juga

Sedapnyaaaa...mana nak dapat kat KL ni kecuali buat sendiri... Huwaaaaa...terseksanya jiwa raga. Kenapalah otak ni asyik fikir makannn jer... Itula inila... Hari tu boleh terfikir nak makan ketupat nasi bungkus dengan daun kelapa tu. Adeh! nak tunggu raya lambat lagi. Nak taknak kena paksa Abah tersayang buatkan. Dia jer pandai buat sarung ketupat nasi tu dan ketupatnya sangat sedap bagi tekak Izan. Kena sabar dan tunggu jumaat ni. Dan harap-harap adalah rezeki Izan dari kelantan...^^
Izan suka makan dengan sambal kelapa macam tu...

penat dengan kerenah sendiri...

Tuesday, July 12, 2011

Lama Tak Sekodeng Orang...

Selamat pagi Selasa...^^
Dah bersawang nampaknya blog daku ni. Almaklumlah dah lama tak update. Tapi sepanjang Izan tak update ada juga Izan jengah blog kawan-kawan kita. Siapa yang kebetulan baru update masa Izan online tu jelah yang Izan sempat terjah...kekadang tu cuma sekodeng jer tapi tak sempat komen apa-apa... Sorry yer kawan-kawan...

Sebab dah lama tak menulis tetiba macam tak tau nak cerita pasal apa... Nak berfikir punyalah malas sebab sindrom kepala ting tong belum habis. Sekejap datang sekejap pergi...silih berganti orang kata... hurmmm nak buat macam mana...sabar jelah...

Sejak dua menjak ni macam-macam hal yang berlaku samada luar negara atau negara kita sendiri. Ada yang begitu ada yang begini. Ada yang suka ada yang tak suka. Dalam dunia ada macam-macam orang dan macam-macam ragam...seperti peribahasa "banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam". Kalau semua manusia dalam dunia ni sama mesti dunia tak indah, tak syok...takde warna-warni orang kata. Apa yang penting masing-masing gunakan akal fikiran yang waras yer.

tahniah untuk Pinky Momma kerana menang "Star Cruise Libra"... syoknyaaa..rezeki baby tu...^^

Wednesday, July 06, 2011

# Wordless Wednesday - Jangan Terlalu Asyik & Romantik Ketika Banjir

1st time Izan join ni... walaupun tak wordless sangat..Layan jelah yer......^^

 *

 *

*

*

*

*

*

*

*

*

*
*
 kan dah kena...hahahah....tengok muka sorang-sorang...
takyah lah nak romantika de amor sangat kan...

nak buat apa lagi lepas ni yer...hurmmm

Tuesday, July 05, 2011

Senarai Makanan Untuk Ibu Mengandung

Saja-saja buat list untuk peringatan diri sendiri. Izan kena banyakkan makan benda-benda ni semua buat masa sekarang. Semua makanan yang Izan senaraikan ini mengandungi folic acid. Menu yang bagus untuk ibu mengandung macam izan ni. Sekarang kandungan Izan dah 10 minggu maknanya dah 3 bulan. Okay, sekarang kita tengok apa yang patut di ambil atau dimakan oleh mak buyung.

Barli. Barli ni biasanya buat air jer. ada juga orang buat bubur.  Izan selalu amik ni waktu lunch. Sedap tau. Nak jimat buat sendiri. Nanti boleh minum berjug-jug..

Daging lembu. Izan taknak letak gambar nanti muntah pulak bila tengok gambar daging mentah. Buat masa sekarang tekak ni boleh makan daging goreng kunyit jer. Harap maklum.

Ragi yang ditapai. Izan tak faham maksud makanan ni. Adakah tapai ubi dan tapai pulut tu? Ada orang kata tak elok untuk ibu mengandung sebab panas. Jadi, Izan abaikan untuk makan 'ragi yang di tapai'...hehehe.

Beras perang. Tapi, Izan tak suka makan beras ni. Bila dah jadi nasi rupa dia sungguh tak menyelerakan kecuali kalau masak nasi goreng. Apapun kena makan jugak demi kesihatan. Beras ni banyak khasiat tau tak. Ingat! rupa tak penting....huhuhu.

Keju. Ni kalau letak dalam pizza bolehlah Izan telan. Kalau makan dengan roti begitu sahaja tekakku tidak boleh menerima buat masa sekarang.
Ayam. Semua tahu ayam kan..masaklah apa saja mengikut selera tekak anda yer. Gatal lak ayam ni nak berjoget...huh!


Buah kurma. Kurma ni Izan paling suka. Hilang loya tekak bila makan ni. Baik untuk baby tau.

Sayuran berdaun hijau. Apa sahaja sayur asalkan kaler hijau. Jangan cari yang pelik-pelik sudah. kang mabuk tak pasal-pasal...hehehe...

 Daging kambing. Semua tahu malas cari gambar.

 grrr...tetiba post izan takat sini jer..geramnyaaa...tadi kemain lagi taip panjang-panjang. Ni malas ni...grrrr

Monday, July 04, 2011

Nak Cari Ini...

Salam semua...
Beginilah Izan bila kepeningan melanda tak sudah-sudah. Buat apapun tiada daya dan tiada selera.. Sekarang hanya tunggu waktu lunch saja. dalam otak ni fikir nak cari ini
gambar ehsan google
 dan ini
gambar ehsan kak hanieliza

Sedapnya tengok gambar tu...hmmmm tak sabar tunggu pukul 1. Benda yang tak berkhasiat tu jugak yang Izan cari padahal pagi tadi pun hanya isi perut dengan biskut cream cracker cap ping pong dengan air milo. Apakan daya itu aje selera aku buat masa ni. 
Sekian berita ntah apa-apa dari Izan.

nak cari kepok...nak cari manga...nak cari kepok, nak cari mangga...

Thursday, June 30, 2011

Episod Terakhir - Panggilan Telefon Misteri

Khas untuk peminat cerita misteri ini, kali ni Izan habiskan terus cerita ni. Walaupun panjang korang tahan jelah yer. Untuk peminat paling setia Ladydea, lepas ni nampaknya dah takde orang akan teringat-ingatkan Izan dan termimpi-mimpikan Izan lagi... Harap anda semua berpuas hati dengan ending cerita ni...

Sambungan ..

Aku agak terpinga-pinga bila tengok Freddie mengalirkan air mata. Apa kes pulak nih, drama baru pulak ke. Dalam hati aku je lah cakap mcm tu, selepas Freddie ceritakan semuanya apa yang dibualkan dengan nenek misteri, hati aku sekali lagi rasa tersentuh. Ternyata nenek ini, dah jumpa Freddie yang dicari selama ni,cucu yang dirindu. Freddie seperti org hilang arah, beberapa kali aku tanya dia, tapi dia mcm tak fokus dah dengan apa yang aku cakap. Freddie request untuk berjumpa dengan aku,pada malam yang sama. Aku pulak, request untuk bawa Danny sama,at least tak lah aku dengan Freddie je, aku takut pulak kalau ada cerita tak elok pulak nanti, keluar malam2 dengan laki orang nih. Dengan orang bujang tak pe kot, hahaha.

Malam tu, selepas tutup kedai, aku tak balik rumah,tapi aku balik ke hostel. Tempat kerja aku ni memang ada provide hostel,tempat staff tinggal. Aku je yang tak tinggal kat hostel sebab rumah aku dengan tempat kerja pun tak la jauh sangat,dekat sangat pun tak jugak la. Aku ambik keputusan nak tinggal hostel malam tu, sebab aku takut nak tinggal sorang di rumah, abang aku outstation. Aku mcm dapat agak, kalau aku gi jumpa Freddie malam ni, aku takut kalau2 nenek tu muncul pulak kat mana2, nak mintak aku sampaikan pesan kat Freddie ke apa kan, tak berani lah aku k. Nampak je berani,tapi dalam hati aku ni asyik berdebar je bila teringat nenek tu yang dah beberapa kali muncul. Tak pasal2 kang accident lagi.

Sampai je hostel, aku mandi dan bersiap-siap ala kadar. Danny akan jemput aku untuk jumpa dengan Freddie. Kenny pun ada sekali, tanpa pengetahuan aku, rupanya Danny yang ajak Kenny sekali memandangkan Kenny ni kiranya mcm watak tambahan yang mungkin akan membantu la,hehe. Kitorang berjumpa tak jauh gak dari hostel tempat aku tinggal. Tak memilih tempat sangat pun,bukan nak makan betul,lebih kepada nak diskas dan sembang lebih je nanti.

Perbincangan kami bermula dengan penerangan lengkap daripada Freddie,dia cerita balik perbualan dengan nenek misteri tu. Menurut cerita Freddie, suara nenek dalam telefon tu, bukan suara nenek dia. Suara nenek dia, tak macam tu pun, nampak sangat nenek tu memang orang lain, itu yang Freddie yakin sangat. Jangankan kata persamaan, malah sikit pun suara nenek tu takde persamaan dengan suara nenek dia yang dah meninggal beberapa tahun yang lalu. Tapi, yang buat dia musykil sangat, cara nenek misteri tu bercakap, lenggok suara (intonasi/cara bercakap) memang betul2 serupa dengan mendiang nenek dia. Bila ditanya tentang hal jam yang tertinggal tu pun, nenek tu selamba je jawab dengan betul. Freddie nak kepastian, sama ada nenek kepada Kenny ni yang call atau pun mungkin orang tua yang lain.

Mengikut cerita Kenny pulak, memang nenek dia selalu bertanyakan tentang bila nak balik, dah makan ke tak,dan soalan-soalan yang serupa jugak mcm yg pernah Danny dengar. Sebab tu Kenny yakin, memang nenek dia yang call,cuma dia tak pasti macamana nenek tu kebetulan pulak boleh call pejabat Danny sedangkan Danny takde kaitan pun dengan Freddie. Kalau nenek tu call restoren kitorang je takpe jugak, at least nampak la ada kaitan sebab nombor tu pernah Freddie pakai.

Freddie mula bertanya pendapat aku tentang kepercayaan aku sebagai orang Islam.

"Aishah, erm..kalau dlm agama awak kan,orang mati boleh hidup balik tak?" soal Freddie.
"Kalau dalam kepercayaan sy sebagai orang Islam, orang yang dah mati,takkan kembali" aku jawab,dengan berhati-hati sebab perbincangan mengenai pegangan agama,aku risau kalau aku mengguris perasaan sesiapa pulak.
Tak boleh blah pulak bila Kenny tiba2 tau gelak sakan. Rupanya perkataan "takkan kembali" tu mcm lucu bagi dia,puitis sangat.

"Alaaa...cakap je lah orang dah mati takkan hidup balik.Ni,takkan kembali pulak. Sastera gila! Hahahaha!" Entah apa yang lawak,aku pun tak tau,tapi aku senyum2 je lah. Ni bukan kali pertama tau aku kena tegur pasal bahasa,pernah beberapa kali gak. Mungkin minat aku yang lebih terarah kepada menulis, buatkan aku kadangkalanya,pakai ayat yang tak direct to the point gitu,hehe.

Danny menyampuk dengan memberi sikit penerangan."Kalau dalam agama Islam,hidup selepas mati tu adalah waktu hari kita dibangkitkan,penentu syurga dan neraka. Tapi,bukan dengan cara hidup semula dan merasuk tubuh orang lain. Kalau dalam Islam, bila terjadi benda mcm ni, ianya lebih kepada gangguan syaitan,untuk sesatkan manusia. Biasala mereka tu penuh dengan tipu helah untuk buat kita bergaduh,tak sefahaman dan mcm2 lagi lah" terang Danny.

"Erm... tapi .. kalau dalam kepercayaan sy, roh orang yang mati dalam keadaan dia tak tenang,atau masih ada tugas yang masih dia belum selesaikan,dia akan kembali ke dunia nyata,untuk "hint" orang yang masih hidup,tentang keinginan dia.Maaf,tapi...itu yang sy percaya" jelas Freddie pulak. Kenny angguk,tanda setuju.

"Sy tau kita ada agama dan kepercayaan yang berbeza. Sy hormat agama dan kepercayaan awak,sy pasti semua yang berlaku pasti ada sebab,ada punca kenapa benda tu berlaku" ulas Danny pulak, dan masing2 angguk tanda setuju.

Masing-masing ada teori yang pelbagai. Freddie tetap dengan pendirian dia, dia percaya, nenek Kenny sekarang adalah nenek dia,yang hidup di dalam tubuh nenek Kenny. Freddie nekad nak berhubung sendiri dengan ayah Kenny untuk bincang hal ni dengan lebih serius, ternyata nenek Kenny tu bukan nyanyuk seperti yang disangka,sebaliknya roh nenek Freddie yang menetap dalam tubuh itu. Ini yang Freddie percaya.

Lepas beberapa hari,aku dapat tau Freddie masih gagal dapatkan kebenaran daripada ayah Kenny,untuk berjumpa dengan nenek tu. Dengan alasan, ayah Kenny tak suka kehadiran orang luar,dia tak percaya dengan apa alasan sekalipun. Protect sungguh ni.

Dipendekkan cerita, pada satu hari ni, nenek Kenny jatuh sakit. Terbaring lemah atas katil dan asyik sebut nak jumpa Freddie sebelum dia 'pergi'. Kenny berusaha pujuk ayah dia, bagilah peluang pada Freddie untuk tunjukkan keikhlasan dia,lagipun Freddie kelihatan seperti orang baik2 je. Kenny sanggup tanggung semuanya kalau ada perkara buruk berlaku pada nenek dia. Ayah Kenny pun bengang gila lah, ye la, si Kenny tu masih muda lagi,tapi pandai-pandai pulak nak ajar ayahnya itu dan ini, hingga lah pada 1 hari tu,diorang bertengkar sehingga Kenny keluar dari rumah,sebab Kenny berkecil hati dengan kata-kata ayah dia. Aku tak sure pulak ayah dia dah cakap apa kat dia, yang pasti, Kenny merajuk la gitu, biasa lah hati muda kan.. asal terasa je dengan parents, mula la lari dari rumah.

Since Kenny dah tak balik ke rumah, ayah dia pun sama tak contact dah. Kenny ni tinggal umah member,entah kat mana ntah,aku tak sure tapi apa yang pasti,Kenny ni sebenarnya tunggu ayah dia call,pujuk lah konon,tapi nan hadoooo... Hahaha.. Kenny ni anak manja jugak sebenarnya,sebab tu bila Kenny dah mula pandai lawan cakap dengan ayah dia, ayah dia beranggapan kitorang ni la yang hasut dia jadik mcm tu. Dekat sebulan lebih jugak la Kenny tinggal kat umah member dia & waktu tu dia kerja part time kat kedai fotostat,sementara tunggu ayah dia pujuk la kengkonon,ape da... Aku geli hati jugak sebab Kenny sms aku,asyik ngadu pasal ayah dia tak pujuk pon,woah.. Haha.. aku gelak sakan la sebab kantoi masa tu dia memang anak manja pun,obvious ok!

Sebulan lebih mcm tu, ayah Kenny tiba2 call. Kenny jawab la jugak, ye lah kan duk tertunggu org pujuk, takkan lah orang dah call,wat dek je kan.. sepantas kilat je jawab fon dengan harapan ayah dia akan cakap "Kenny,ayah mtk maaf..pulang la ke rumah ya".. Tapi sebaliknya pulak berlaku bila ayah Kenny call Kenny hanya semata-mata nak suruh Kenny bawa Freddie,aku dan Danny ke rumah,ada hal penting. Dalam perjalanan nak ke rumah Kenny tu, kitorang gelak sakan lah jugak sebab dengar cerita Kenny yang mengaku tunggu dirinya dipujuk,haha.

Setibanya kami ke rumah Kenny, ayah Kenny dah tunggu dah dengan keadaan yang tak berapa terurus dan kelihatan mcm tak cukup tido. Perasaan kesian terbit pulak dalam hati aku, sebab bagi aku, Kenny tak sepatutnya lari dari rumah dengan keadaan ayah dia yang tengah risau jaga nenek tu sakit. Kenny teragak-agak nak masuk, dia nak tunggu dalam kereta je,tapi aku yang paksa dia turun gak.

"Buang eh sikit ego tu,ayah awk dah tua..bincang la elok2. Mungkin dia panggil kita ni,nak bincang. Hati awk jangan lah keras sangat ok" sempat lagi aku advice dia,dengan nada serius, kang dia tak amik serius pulak sebab aku dengan Kenny selalu cakap main2 je,tak pernah nak serius bagai. Tapi mujurlah hari tu, Kenny mendengar kata. Bila dia salam ayah dia, ayah dia terus pelok, memang tak dijangka. Sebak,sbab aku tau ayah dia marah dia sebelum ni sebab dia sayang.

Ayah Kenny tak cakap apa2 lagi pada kitorang waktu tu, cuma dia bagi isyarat suruh masuk. Kenny pun masuk diikuti dengan kami bertiga yang lain. Kami semua duduk di bahagian ruang tamu.

Ayah Kenny kelihatan berat nak memulakan bicara,mungkin sebab sebelum ni dia jugaklah yang pernah melarang kami jejak lagi ke rumah dia,tapi sekarang... Ayah Kenny mula bercerita tentang masalah yang dia hadapi. Rupa-rupanya nenek Kenny masih lagi belum kebah dari sakit, siang malam asyik meracau benda yang bukan-bukan, dan nama Freddie lah yang paling kerap disebut. Sejak akhir-akhir ni,keadaan makin serius bila nenek Kenny dah mula mengugut untuk bunuh diri selagi tak dapat jumpa Freddie. Pernah satu ketika dulu, nenek Kenny ada cubaan untuk bunuh diri, minum nail polish,cecair yang selalu orang pompuan pakai untuk kilatkan kuku. Tapi disebabkan kuantiti tu sikit je,tak beri kesan besar cuma muntah dan sakit perut je. Sejak dari hari tu, ayah Kenny sangat berhati-hati,tak nak cuai sikitpun sebab risau kalau2 orang tua tu cari cara lain pulak nak bunuh diri.

Atas sebab tak tahan dengan desakan, akhirnya ayah Kenny bersetuju untuk bawa Freddie jumpa nenek tu,pada waktu tu jugak,tak nak tangguh2. Ayah Kenny mintak bantuan Kenny untuk tolong siapkan nenek dia apa yang patut dulu,sebelum Freddie dibawa masuk ke dalam. Waktu tu perasaan aku berdebar-debar,aku nervous sangat fikir apa sahaja kemungkinan yang bakal berlaku.

Akhirnya saat yang Freddie tunggu selama ni,tertunai jugak. Aku dan Danny turut sama berada di bilik tu.

Waktu Freddie melangkah masuk, nenek tu bukan mengadap dia,tapi mengadap ke arah sebelah tingkap yang lagi satu. Nenek tu termenung jauh di situ,sikitpun tak hirau kitorang yang dah masuk ke bilik dia.

Kenny cuba cakap dengan neneknya (dalam bahasa Hakka yg aku translate balik,mengikut cerita Danny yang cerita balik apa dorang cakap,aku sorang je tak faham Hakka di situ,bosan)

"Nek...Kawan2 Kenny datang nak jenguk nenek" nenek tiada respon.
"Nek,cari Freddie kan? Tu Freddie nek...dia dah dtg" kata Kenny. Punnn...takde respon.

"Nenek.." Freddie memanggil,ada getaran pada suaranya,seolah-olah menahan tangis.
Spontan,nenek menoleh perlahan. Terus bangun dari kerusi rodanya, berusaha nak berdiri tapi tak berapa nak mampu.
Bila melihat keadaan nenek yang dah uzur, Freddie terus pergi dekat pada nenek tu. Freddie pegang bahu nenek tu, bagi isyarat suruh duduk je,tak perlu berdiri.

Nenek ni terus rentap tangan Freddie,lama dia tenung Freddie. Lama kelamaan, airmata nenek mula mengalir,bibir dia bergerak-gerak mcm nak cakap,tp oleh kerana dia terlalu sebak,suara tu tak keluar.

Freddie peluk nenek. Nenek pun sama,balas pelukan nenek. Tangisan nenek yang cukup pilu,aku menangis sama. Rasa sebak sangat. Freddie dan nenek tu tiada hubungan langsung tapi,seolah-olah mereka kenal antara satu sama lain.

"Freddie... Freddie.. Freddie..." ulang nenek tu berulang kali sambil tangan kirinya memeluk pinggang Freddie, wajah Freddie dibeleknya puas2.

"Kenapa lama kau tak pulang .. Nenek rindu. Kau kerja ni tak boleh balik rumah ke sekejap2 jumpa nenek? Kenapa buat nenek mcm ni? Dah makan ke?" Soalan nenek yang bertalu-talu,Freddie bertambah sebak.

"Nek, ini Freddie.." kata Freddie dalam tangis.
"Nenek tau...ini Freddie cucu nenek..kenapa lama sgt tinggalkan nenek"
"Nek,Freddie mtk ampun. Freddie banyak dosa menipu nenek,sampai nenek begitu setia tunggu sy pulang."
"Nenek tetap tunggu kamu Freddie,nenek tak pernah lupa."

Aku bingung,aku tak percaya kejadian seumpama ini boleh berlaku,di depan mata aku sendiri.
Di saat tu,aku harap semua ni hanyalah mimpi sebab hakikat ni,terlalu sukar untuk aku terima. Ini semua mustahil kalau difkir dari logik akal. Aku dan Danny berpandangan sama sendiri,aku menggeleng kepala,tanda tak percaya. Mustahil.

Freddie terus bercerita dengan neneknya.

"Nek .. sy dah berkahwin nek. Sy dah ada anak sorang,isteri sy tgh pregnant lagi,anak kedua. Sy dah sembuh dari luka lama sy nek,sy dah buang Joana dari kenangan hidup sy. Sy dah mulakan hidup baru,nenek tak suka?" kata Freddie.

"Nenek suka,apa yang buat kamu gembira,nenek suka" nenek senyum walaupun airmata nya masih lagi membasahi pipi.

"Nenek,dengar sini..Nenek mesti pulang ke tempat asal nenek,nenek bukan hidup di tmpt ini." Freddie beremosi seketika.

"Nek..sy tahu nenek takut sy tak dpt terima kenyataan nenek pergi,sy terima nek. Kalau ini lah yg Tuhan takdirkan buat sy,sy terima nek. Sy tahu nenek berat nak pergi,nenek risaukan sy.Nenek pulanglah,sy izinkan.. sy janji,sy redha nek.." nenek masih merenung mata Freddie.

"Nenek,sy anggap nenek mcm mama.Tmpt sy bergantung.Bila nenek tak ada,sy seperti hilang pegangan. Percaya lah nek,walaupun nenek pergi,sy janji sy jaga diri sy..sy janji sy makan ikut waktu..sy janji sy tak sepahkan tuala basah atas lantai dan tak buang rokok dalam tandas,nenek tak suka semua tu kan?" nenek ketawa.

"Nenek..pulang ya?" Freddie kedengaran semakin sayu.

"Pulang ya?" ulang Freddie. Nenek langsung tak menjawab,kecuali menarik Freddie ke dalam pelukannya dan mencium pipinya bertalu-talu. Nenek mengadu matanya amat mengantuk,dan nenek tertidur di dalam pelukan Freddie.

Untuk pengetahuan semua, selepas kejadian itu, nenek Kenny kembali normal seperti biasa dan tak lagi nyanyuk. Nenek tu dah mula kembali seperti dirinya yang asal,bukan lagi berpewatakan seperti nenek Freddie. Freddie percaya bahawa roh neneknya pergi dengan keadaan tidak tenang,dan kini telah pun pulang ke "dunia" asalnya.

Sehingga kini,kesemua watak di dalam cerita ni,masih hidup. Termasuk nenek Kenny yang kini yang masih lagi sihat dan kadangkala mengikuti kelas tarian tai-chi untuk warga emas. Nenek Kenny sedikitpun tak mengenali Freddie lagi,setelah disuruh "pulang" oleh Freddie. Malah nenek tu tak ingat pun dengan Freddie, seolah-olah mereka langsung tak pernah berjumpa sebelumnya,

Sampailah sekarang, aku masih tak tahu apa sebenarnya berlaku,aku alaminya sendiri dan pelbagai peristiwa berlaku di hadapan mata sendiri. Jika ada yang bertanya bagaimana ini berlaku,aku tiada jawapan yang boleh diberikan yang sesuai dengan logik akal. Ianya kekal misteri hingga ke hari ini.

Aku tak nafikan, aku masih lagi menunggu panggilan telefon dari nenek ni,bukan kerana aku tak redha dia pergi, tapi hanya kerana aku rindu.

Ya,aku rindu.

TAMAT.

 selesai jugak akhirnya...

Wednesday, June 29, 2011

Part 23 - Panggilan Telefon Misteri

Untuk tidak menghampakan rakan-rakan semua Izan sambung balik cerita ni. Nampaknya Izan sendiri pun hampir terlupa jalan cerita sebenar. Izan sambung cerita ni berdasarkan penulis sebenar. Cepat cerita ini ditulis maka cepatlah Izan paste kat sini. Untuk part sebelum ni kat sini yer Part 22
Sambungan ..

Lepas dapat idea tu, aku pun berpakat dengan Freddie untuk stay di tempat aku bekerja pada waktu dia tak bertugas,hanya untuk menunggu panggilan dari nenek misteri. Freddie setuju tapi dia tak le stay dalam office tempat aku kerja tu, sebab bos aku pun memang kadang2 akan datang secara mengejut nak check keadaan staff, aku tak nak la nanti tak pasal-pasal kena marah sebab bawa orang luar atau bukan authorised person untuk ke dalam office. Disebabkan office yang kecik comel tu pun memang letaknya di dalam restoren, jadi Freddie lepak je minum2 kat tempat customer di bahagian luar, sambil2 tu dia online sebab aku nasihatkan die untuk bawak laptop sekali, kot2 bosan ke, boleh je online guna wifi restoren.

Asyik2 tanya je, nenek tu dah call ke belum. Aku cakap belum lagi. Staff2 pun dah pelik, sape la pulak Freddie ni,lama pulak tu stay kat restoren,datang beberapa hari berturut-turut. Aku pulak tak pernah mention dengan dorang tentang Freddie tu lah orang sebenar yang nenek tu cari, aku cuma tak nak timbul sebarang kekecohan pulak nanti, tambah2 lagi salah sorang dari staff aku ni, ada hubungan darah dengan bos kitorang,tak reti plak mcmana nak explain hubungan tu, lebih kurang mcm adik beradik biras lebih kurg mcm tu ar. Aku agak risau gak lah kot2 budak tu nanti report pulak dengan bos aku sebab pernah sekali, bos aku warning supaya tak perlu panjang2 kan kes nenek tu, dia suruh biar dan diamkan je. Tapi disebabkan aku mcm dah terlibat dalam kes ni lebih dari separuh jalan dah pun, aku nekad nak redah je, even dengan cara senyap2, apa nak jadi, jadi lah.

Freddie singgah di restoren tu,beberapa kali seminggu. Masuk minggu kedua,Freddie dah give up. Sebab .. nenek tu takde call langsung. Bukan setakat freddie yang give up, dengan aku sekali memang dah give up. Org kata, penantian tu penyiksaan, hah betol ar tu. Memang seksa sangat ok, aku pun cakap kat Freddie,tak pe lah,kalau mcm ni la keadaannya,aku rasa tak perlu la datang lagi. Aku stay je duduk dengan Freddie waktu tu, dia cakap dia yakin akan dapat cakap dengan nenek tu di saat2 awal lagi, tp bila dah masuk minggu kedua, dia pun dah tak nak try lagi dah.

Sebelum Freddie balik, kitorang masih lagi sembang2 tapi bukan lagi pasal nenek tu. Mcm ni sebenarnya, mula2 tu aku ternampak kat beg freddie, ada keychain berbentuk t-shirt jersi Manchester United,dekat belakangnya ada nombor 56 & nama Freddie. Aku tanya lah,mane die tempah keychain tu,lawa. Die cakap la bini die jahit sendiri. Aku pun excited la sebab aku minat benda2 mcm tu tau, barang2 handicraft ni. Aku pun waktu tu tanya la Freddie,boleh request buat car charm ke, untuk gantung lam kereta, sebab bulan berikutnya, birthday kawan baik aku dari Sabah, aku ni plak mmg tengah fikir bagai nak rak,nak bagi ape. Bagi car charm yang ada bentuk yang kita request & boleh tulis nama mcm tu,aku rasa mesti kawan aku tu suka, maklum lah kawan aku tu baru beli kereta, bagi car charm ni memang molek bena lah tu, sempat aku fikir lagi.

Aku pun request la dari Freddie, dapat ke bini dia buat untuk aku. Freddie cakap tak sure sebab bini dia just buat ni suka2,tak pernah pun amik tempahan. Setakat buat untuk hadiah orang2 rapat dengan dia je. Aku cakap lah, aku upah bini dia wat,bukan aku mintak free, hehe. Freddie pun waktu tu call bini dia, bini dia cakap ok je,boleh tapi bukan dlm minggu ni,dia busy sikit. Minggu depan boleh la kot, siap... Aku on je lagipun birthday kawan aku tu bukannya dalam bulan tu jugak,ok ar tu.

Dipendekkan cerita, selepas car charm yang aku request tu siap, Freddie pun anta la ke restoren tempat aku keja. Waktu tu lah, nenek tu call,tapi bukan aku yang jawab, si clerk yang sorg tu jawab, mcm biasa la dia jerit je nama aku cakap nenek call (sebab dia malas nak layan nenek tu). Waktu ni aku dengan Freddie berpandangan, eh waktu Freddie tak tunggu call, nenek tu call pulak. Aku bagi isyarat dengan Freddie untuk dia ikut aku masuk ke dalam office. Mula2 dia tak nak, mcm segan gitu kan staff2 lain pandang2 dia. Tapi aku cakap, masuk je, pandai2 lah aku cover nanti.

Di saat telefon tu beralih ke tangan Freddie, aku nampak dia sedikit gelisah. Tak tau la mungkin dia nervous ke apa. Sekali lagi, perbualan dalam bahasa Cina Hakka.. kalau dulu, antara Danny dan nenek, kali ni antara Freddie dan nenek pulak. Apa yang jadi eh, korang agak?

Freddie meletakkan gagang telefon ke telinga. Dia senyap, tak berkata apa-apa, tapi pada waktu yang sama, nenek tu masih lagi "membebel" tanpa menyedari yang tadi, takde orang pun tengah dengar apa die cakap, mesti nenek tu bengang sebab takde respon.

Ini adalah perbualan antara Freddie dan nenek, yang dah aku alihbahasa ke bahasa melayu, hasil penceritaan Freddie sendiri..

"Nenek?"
"Freddie!!!" -> masa ni nenek ni menangis,meraung. sempat jugak aku dengan freddie gilir2 dengar..

"Nenek siapa sebenarnya?Nenek kenal sy?"
"Freddie,lama nenek call kamu,kenapa tak balik?"
"Nenek..sy tak faham. Nenek di mana ni? Dari mana?"
"Hishhh Freddie....Freddie... dah la bekal makanan kamu tak bawak,nenek call,kamu selalu tak ada je!!"
"Nenek tunggu kamu pulang Freddie..Nenek tunggu kamu"

Freddie kemudiannya bertanya sesuatu untuk confirmkan yang call tu,adalah nenek dia..

"Nek,jam tangan yang sy baru beli tu,hilang..tak tau mana tercicir"
"Hilang apanya pulak... ada ni ha nenek simpan,kamu yang tertinggal kat meja"

Freddie terkedu.. Freddie masih ingat lagi,beberapa hari sebelum dia berangkat ke Australia, dia ada beli sebuah jam tangan baru. Disebabkan pagi tu dia kelam kabut sangat nak ke airport, dia tertinggal jam tu di atas meja,berhadapan dengan tv di ruang tamu. Dan sekarang, bila ditanya balik tentang jam itu, nenek tu tahu. Tapi.. neneknya dah mati beberapa tahun yang lalu, bersaksikan jirannya sendiri, masuk police report dan jugak suratkhabar tempatan. Gambar pun ada menjadi bukti dan beberapa saksi yang tak mungkin lah diorang akan menipu.

Freddie menarik nafas panjang...cuma untuk bertenang dengan kejadian yang tak disangka-sangka ni..

"Freddie..pulang tak?Nenek ada masak ni"
"Nenek...."
" Pulang ke? Kamu tu ada gastrik.."
"Nenek... dengar ckp sy nenek, sy tak perlu pulang..nenek yg perlu 'pulang' nek.. Dunia ni bukan tempat nenek lagi"

Nenek diam,tak kata apa2..

"Nek..nenek 'pulang' ya?Jangan balik sini lagi,ni bukan tempat nenek. Nenek 'pulang' lah,sy tak apa-apa"
"Kau tak pulang ke?"
"Tak nek... ni dunia sy,tempat sy.. nenek pulang lah.."
"Nenek tau Freddie.. kau tak pernah pulang.. dan tak akan pulang"

Talian terputus..

Bersambung...
 
 jika ada sambungan lagi Izan akan update secepat mungkin...

Sekali Lagi Diuji OlehNya

Salam semua untuk kawan-kawan. Terima kasih kasih kepada semua yang sentiasa menjenguk Izan di sini. Izan sangat terharu dengan kawan-kawan semua yang sentiasa mengambil berat tentang diri Izan. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala budi baik anda semua.

Banyak yang Izan nak ceritakan di sini tapi, keserabutan dan gangguan emosi yang tidak stabil mematahkan semangat ini. Tuntutan kerja dan masa juga menjadi punca kenapa Izan lebih banyak mendiamkan diri. 

Buat pengetahuan kawan-kawan semua, semasa Izan baru saja menjejakkan kaki di tanah air, Izan mendapat berita bahawa rumah kami sekali lagi kena pecah masuk oleh pencuri bedebah pada malam itu. Barang-barang yang hilang adalah 2 biji laptop dan 2 biji handphone. Tapi, nasib baik juga semua orang selamat. Tentang barang yang hilang tu siapa yang tidak sakit hati. Senang-senang sahaja mereka pecah masuk dan pilih barang apa yang mereka nak. Barang yang hilang boleh diganti, tetapi memori yang tersimpan di dalam tu mana nak cari balik? Sakitnya hati bukan kepalang. Semoga Allah memberi hidayah kepada mereka dan inilah dugaan yang terpaksa kami terima.

tak suka mengenang barang yang lepas, jika dikenang jiwa merana...

Tuesday, June 28, 2011

Hormonku Tidak Stabil...seksanyaa...

Salam semua kawan-kawan. Sorry sangat-sangat sebab Izan macam tak mempedulikan blog ini. Ramai kawan-kawan yang selalu bertanya khabar Izan terutamanya Pinkymomma, MK, ladydea dan ramai lagi. Sorry yer kawan-kawan. Tapi apakan daya mood untuk berblog jatuh merundum. Padahal buat apapun memang takde mood sangat-sangat.

Sebenarnya Izan sekarang tengah pregnant lebih kurang 9 minggu. Tak tahu kenapa macam malassss sangat nak buat sesuatu benda tuh. Mungkin hormon tak stabil kot. Kepala selalu pening dan kurang selera makan. Izan hanya berselera makan nasi kerabu jer buat masa sekarang. Pagi petang siang malam hanya nasi kerabu idaman kalbu. Kalau nasi lain jangan harap. Tengok saja pun buat tekak ni mual dan loya....huhuhu...seksanya. Kalau tak dapat nasi kerabu alamatnya melepek jer badan ni... rela makan megi tau...hukhukhuk... 

Itu baru bab kurang selera makan. Bila dah makan kurang, diri pun dah tak terurus. Datang kerja pun selebet jer...adehla... asal siap sudah...! Masa pregnant sebelum ni, kandungan dah 5 bulan ke atas barulah selera makan bertambah. Haa masa tu nampak makanan apapun sedap...hehehe. Izan harap sangat-sangat diri ini akan stabil semula bila kandungan dah 3 atau 4 bulan ke atas. Tak larat dah macam ni. 
 nasi kerabu ehsan google

tengoklah nasi kerabu yang sedap tuh...tak sabar dah tunggu waktu lunch...

Thursday, June 23, 2011

Salam Rindu...

Salam penuh kerinduan untuk semua. Izan dah selamat kembali ke Tanah air semalam. Izan sihat walafiat. Penat memang penat tapi kehidupan mesti diteruskan. Kerinduan pada Tanah suci Mekah masih menggamit rasa. Sayang dan sayu rasa hati untuk meninggalkan kota itu tapi, apakan daya itu saja waktu yang ada. Masa di sana Izan manafaatkan waktu yang ada sepenuhnya. Melakukan ibadah sehabis daya. Supaya tidak menyesal dan berbaloi dengan wang yang dibelanjakan. 

Hari ini mungkin Izan tak banyak updated blog sebab banyak kerja yang perlu dibereskan. Almaklumlah cuti lama...kerja pun bertimbun-timbun. Banyak yang hendak Izan ceritakan. Jumpa lagi di entry seterusnya.
Wassalam...

semoga kerinduan terhadap rumah Allah itu sentiasa bertakhta di hati...

Friday, June 10, 2011

Doa Untuk Semua...

ehsan google

Ya Allah, kabulkan doa, harapan dan permintaan keluargaku, sanak saudaraku, teman-temanku yang menitipkan doa kepadaku untuk disampaikan di tanah suci-Mu ya Allah, baik yang telah terucap kepadaku mahupun yang masih terselit dalam hati mereka ketika mereka memandangku atau mendengar rencana keberangkatanku menunaikan umrah.

terima kasih atas doa kalian...sayang kamu semua....

Pesanan Terakhir Sebelum Pergi

terasa kaabah melambai-lambai menyambut kedatanganku
Salam untuk semua teman-teman yang sentiasa menjengah saya di alam blog ini. Izan akan berada di Bumi Anbia' untuk mengerjakan umrah pada sabtu ini 11 Jun sehingga 22 Jun 2011. Pastinya Izan akan merindui teman-teman di sini. Semoga semuanya selamat dan berjalan lancar. Sedih untuk meninggalkan suami dan anak-anak. Harapan Izan semoga suami dapat menjaga anak-anak dengan baik.

Pesanan untuk Daddy---> Mummy ucapkan terima kasih sebab Daddy sentiasa berkorban untuk Mummy. Terima kasih sebab jaga anak-anak. Pastinya Mummy akan rindukan Daddy dan anak-anak.

Pesanan untuk Abang Danish ---> Abang Danish tentunya mengerti dan Mummy tau Abang Danish boleh jaga diri... Jaga adik dan jaga Daddy... Nanti Mummy doakan seperti yang Abang Danish nak..Mummy doakan Abg Danish pandai, jadi anak soleh, selalu dapat A, sentiasa sihat dan kuat.

Untuk Adik Adelia Soulha ---> Adik jangan nangis tau...nanti Mummy sedih. Mummy pergi beribadah... nanti Mummy doakan adik supaya sentiasa sihat. Adik dengar cakap abang, dengar cakap Daddy. takmau nakal-nakal.

 Izan juga ingin memohon maaf di atas segalanya sekiranya ada membuat salah kepada anda semua dan mohon kemaafan dari anda sekeluarga. Insyallah sepulangnya Izan nanti, ia akan menjadikan diri Izan seorang umat yg lebih solehah dan beriman kepadanya...amin…

Teman-teman, doakan keselamatan dan kesihatan daku di sana yer...!

datang sebagai tetamu Allah, pulang sebagai kekasih...

Thursday, June 09, 2011

Panggilan Misteri Si Gila Seks

 gambar ehsan google

Malam tadi sedang enak di ulit mimpi Izan diganggu oleh panggilan video. Masa tu lebih kurang pukul 2 pagi. Ingatkan Mr Daddy saja nak mainkan Izan, nak test atau sebagainya. Masa tu Mr Daddy ada depan komputer. Betul-betul masa tu Izan ingat dia nak test guna komputer dia buat video call. Dia terror bab-bab komputer, sedangkan dia boleh detect orang yang curi komputer dan tengok apa yang orang tu buat dengan komputer dia. 

Bila tersedar dalam mamai-mamai tu mulut ni mengomel juga. kenapalah malam-malam macam ni jugak nak buat video call, pagi esok tak boleh ker? Grrr...hati geram... Daddy cakap mungkin Abah yang call sebab malam sebelum tidur Izan ada call Abah nak wish birthday tapi tak angkat. Oh, ya! semalam birthday Abah & Ma...tarikh lahir mereka sama. Yer, birthday adik ipar pun hari sama... (tetiba teringat kek secret receipe yang masih banyak berbaki...apakah??...) Sorry, banyak iklan pulak....hehehe

Izan angkat telefon...Masa Izan angkat tu tak syak apa-apa, tapi hati-hati jelah. Angkat pun letak jauh-jauh dan hala handphone ke atas. Tapi orang di sana diammm membisu... buat video call tapi tak nampak apa...gelapp jer... Hampeh betul! Mungkin orang tu silap nombor. Izan letak dan abaikan lepas tu sambung tidur balik. Tak sampai beberapa minit ada lagi makhluk tu call. Kali ni Izan suruh Mr Daddy pulak handle. Mr Daddy kata orang tu tunjuk seluar dan perut. Kalau berani sangat tunjuk mukala.. Lepas letak orang tu call lagi lepas tu sms ayat-ayat lucah pulak.... uwekkk... Dah sah! memang orang gila seks. Lepas 2 kali dia sms, Izan off hp dan sambung tidur.

Terfikirjugak makhluk mana yang sanggup pedajal Aku malam-malam buta. Takde kerja lain yang senonoh sikit ker nak buat. Huh! Kalau lagi sekali Izan dapat call dari nombor tu... Izan tak akan teragak-agak buat laporan polis. Sila ambil perhatian orang yang berkenaan yer! Korang pernah terkena macam ni tak? Kalau terjadi kat korang, apa korang buat?
Oh, ya! ini no tel makhluk haram jadah tu...(maaf ada sedikit kekasaran bahasa di situ)
014-2389453
Kalau korang dapat call dari nombor ini, sila hati-hati yer...

tak suka kena kacau...lagi-lagi dari orang yang tak dikenali...

Monday, June 06, 2011

Part 22 - Panggilan Telefon Misteri

Dah lama tak sambung cerita ni. Izan tak boleh nak banyak bebel kat sini sebab banyak kerja. Sorry yer geng... Cuma sempat paste saja...
Sambungan ..

Hati aku agak resah, aku bersedia dengan apa saja kemungkinan, aku reda kiranya apa-apa berlaku pada Danny. Belum sempat fikiran aku melayang dengan lebih jauh, aku rasa kepala aku kena ketuk oleh sesuatu. "Hoi takde nye hero mati, hidup lagi kat luar tu ha,siap makan popcorn" binawe punya abang, mcm tu dia jawab aku . Rupa-rupanya Danny cedera ringan je, tak masuk wad pun, sekadar pesakit luar. Aku je yang risau lebih2 pulak.

Danny melawat aku, tidak lama selepas keluarga aku pulang. Disebabkan kemalangan tu, keluarga aku dah tau tentang aku dan danny, melalui patung tu yang dikutip di kawasan kemalangan. Nasib baik takde mati ke cedera parah ke apa, cuma penunggang motorsikal tu retak bahagian kaki dan dah disimen, pun dirawat sebagai pesakit luar jugak. Seperti yang salah sorang forumer kat sini ada menulis, bahaya jugak kan kalau aku panic, ya memang betul. Aku ni kalau panic, aku akan buat tindakan melulu, tindakan bodoh pun ya jugak, tak aku nafikan langsung. Sebab tu, kalau nak inform sesuatu yang mungkin mengejutkan, eloklah jangan dalam kereta ke apa, kang tak pasal-pasal accident.

Wajah nenek tua yang tersenyum tu, terbayang semula di mata aku. Sehinggakan aku fobia beberapa hari lepas tu aku cuba elak nak tengok cermin. Aku takut peristiwa sama berulang. Sewaktu drive pun, aku sedaya upaya tak nak guna cermin tapi mustahil kan, memang perlu pandang jugak. nasib baik lah lepas tu nenek tu dah tak muncul. Lega.

Oh ya, berbalik pada kisah Kenny, temujanji kitorang bersama Kenny dibatalkan sebab kitorang accident. Bukan la batal sebenarnya, just tunda hari lain je.

Danny melawat aku,selepas ahli keluarga aku pulang. Tanpa berkata apa2, Danny cuma tunduk diam. Kerana menyangkakan aku mengamuk sebab luahan perasaan dia tu, tapi aku jelaskan perkara sebenar. Apa yang aku nampak sebelum kemalangan tu, Danny berkerut dahi. Di wajahnya nampak kesal, tak sangka pulak gurauan tu betul2 terjadi. Mungkin nenek tu dah pun ikut sejak dia berangkat dari rumah lagi,who knows?

Beberapa hari kemudian, aku dan Danny berjaya jumpa Kenny,di salah sebuah restoren melayu yang berdekatan dengan tempat kerja aku. Pada malam tu, aku dan Danny ceritakan apa yang telah berlaku, apa kaitan panggilan telefon nenek dia dan Freddie, kami ceritakan sepenuhnya tanpa ada satu fakta pun yang tertinggal. Kenny yang pada awalnya kelihatan agak nakal dan tak habis2 mengusik aku, berubah menjadi serius bila mendengar perkara sebenar.

Inilah cerita yang kami dengar dari pihak Kenny.

Nota : Kisah Kenny ini ditulis berdasarkan cerita sebenar Kenny,yang telah diubahsuai dalam bentuk penceritaan. Harap maklum. Sekali lagi, dialog di dalam kisah Kenny,hanyalah rekaan semata-mata untuk disesuaikan dengan cerita.

Hello,nama sy Kenny. Sy berusia 22 tahun dan baru sahaja menamatkan pengajian di luar negara. Dah lama sy tak balik ke kampung halaman,inilah saat yang paling sy tunggu sejak sekian lama. Sy menetap di luar negara selama 4 tahun dan kini pulang dengan segulung ijazah. Ijazah? Ok, tipu. Diploma sahaja. Haha! Sy sempat bercuti ke beberapa tempat sebelum pulang berehat ke kampung halaman untuk aktiviti menganggur pulak, sy tak nak kerja terus.. dah 4 tahun sy rasa otak terbeban,tiba2 nak kerja pulak, takkan lah kot? Selepas discuss dengan ayah sy dan dia pun bersetuju, jadi sy pun berehat atau dengan erti kata lain, menganggur selama 3 bulan sebelum sy amik keputusan nak cari kerja di mana-mana. Yang penting, sy rehat puas2 dulu.

Bila sampai ke kampung, dan mula menetap semula dengan keluarga, sy dapat rasakan sesuatu yang ganjil pada nenek sy (ibu kepada ayah sy), yang berkelakuan pelik setiap hari. Ayah cakap, nenek sy tu dah nyanyuk, ye lah kan, umur pun dah hampir mencecah 90 tahun. Alah,sebelum sy pergi luar negara pun,nenek dah mula tunjuk tanda nyanyuk dia tu,tp tak lah seteruk skrg, mcm perangai budak2,ye jugak. Sy akui, sy ni agak nakal dan bila sy bosan, mula lah sy mencari sesuatu untuk di explore. Lebih2 lagi sy anak tunggal, ibu sy pula dah berkahwin lain selepas bercerai dengan ayah sy. Hanya sy, ayah dan nenek tinggal di rumah, kadang kala ditemani oleh keluarga ibu saudara sy yang hanya tinggal di rumah sebelah.

Pada satu hari, sy terdengar suara nenek seperti bercakap dengan seseorang. Mcm bercakap dalam telefon je lagaknya, tapi dengan siapa? Sy curi-curi mendengar dari luar bilik. Bilik nenek sy, langsung takde pintu sebab ayah sy dah cabut pintu tu sejak beberapa tahun lepas,risau jika nenek mengunci dirinya dari dalam. Sy dengar perbualan tu,agak lama. Nenek seolah-olah bertanyakan tentang seseorang dan sy ada mendengar nama Freddie disebut. Siapa pula Freddie ni, kekasih lama ke, hati nakal sy berbisik.

Sy biarkan nenek mcm tu je,pada sebelah malam nya,selepas makan malam dan sewaktu sy dengan ayah lepak kat luar,minum teh dan hisap rokok, sy bertanya pada ayah tentang nenek..Menurut cerita ayah, nenek dah mula nyanyuk sejak sy sekolah menengah lagi.Tapi waktu tu,tak berapa ketara,cuma perubahan sikit saja. Tapi sekarang,perangai nenek semakin pelik. Semakin kerap bercakap yang bukan-bukan, tapi ayah hanya menganggap itu perkara biasa bagi seorang tua nyanyuk.

Sy hanya mendengar cerita ayah,tanpa syak yang bukan2. Sy ada juga bertanyakan tentang telefon rumah,nenek tak boleh berenggang langsung dengan telefon tu. Menurut ayah, nenek takde telefon sesiapa sebab dah beberapa tahun nenek mcm tu, bil telefon takde jugak rekod mana2 nombor yang tak dikenali. Semua panggilan telefon yang direkod, adalah panggilan yang dibuat oleh ayah sy sendiri. Jadi, ayah beranggapan nenek cuma bercakap seorang diri dengan telefon tu,takde dengan sesiapa. Pernah sekali, nenek langsung tak nak makan, tak nak keluar bilik, tak mandi..sebaliknya hanya duduk di bilik pandang telefon, seolah-olah menunggu panggilan dari seseorang. Kerana tak tahan dengan situasi tu yang memaksa ayah sy bertegas, ayah sy merampas telefon tu dengan syarat nenek sy,mesti makan. Nenek sy bergegas ke dapur,ayah sy sangkakan nenek nak pergi makan. Detik cemas berlaku bila nenek sy menggeledah dapur dan dapatkan pisau, mengugut untuk bunuh diri sekiranya telefon tu tak diserahkan ada dia. Ayah sedikit panik, cuba untuk memujuk,tp nenek hanya mahukan telefon. Ayah sy terpaksa serahkan dan sejak nenek kembali dengan telefon, nenek tak lagi mengamuk.

Keesokan hari nya, sy sekali lagi mendengar perbualan nenek dengan "seseorang" di telefon. Mcm mustahil nenek cuma cakap seorang sebab, mcm real pulak nenek tengah berkomunikasi. Senyap2 sy hendap lagi, sy tekad nak rampas telefon tu dari nenek,saja je nak cuba2 check kot2 betul ada orang dengan dia bercakap. Sy pura-pura masuk bilik nenek, konon nak ambik benang dan jarum, sebab peralatan menjahit, dalam bilik dia. Sedangkan sy ni,masukkan benang dalam jarum pun tak reti,ahaha. Sy pura-pura cari,nenek hanya menunjuk tempat peralatan menjahit yang dia simpan dengan menjuihkan bibir je,sy gelak. Nenek sambung balik bercakap dalam telefon.

"Tak pulang ke?Cakap kat dia,nenek dia dah masak ni.."
"Tengahari nanti pulang tak?.."
"Nanti bgtau Freddie ya,kamsiaaaa...kamsiaaaa..."

Kata nenek berulang kali. Tanpa melengah masa, sy terus rampas telefon tu dari nenek, pergelutan berlaku apabila nenek masih lagi memegang erat telefon dan mula menjerit tak tentu hala, tak nak telefonnya dirampas. Waktu tu,ayah sy dah pun keluar menemani ibu saudara sy membeli katil baru. Akhirnya,sy berjaya. Sy lekapkan telefon ke telinga dan agak terkejut apabila kedengaran suara seorang gadis yang kedengaran agak terpinga-pinga dan terkejut.

Kenny mengakhiri ceritanya ..

Dan aku lah gadis yang terpinga-pinga dan terkejut tu. Mana taknya, selama ni tak pernah2 pun dengar suara lain selain dari suara nenek tua tu,tiba2 timbul pulak si kenny tu. Betul2 drama lah dan aku tak pasti pulak drama ni panjang lagi ke tak episod dia, ending ntah macamana pulak nanti.

Aku ada email Freddie tentang kejadian ni, Freddie cakap, dia akan ke tempat aku,tapi tunggu hari sabtu atau ahad,hari yang dia tak bekerja je,hari lain dia tak free. Aku,Danny dan Kenny mula lah dengan plan nak temukan nenek Kenny dengan Freddie, mana tau betol2 kenal, walaupun mengikut logik akal, Freddie tiada kaitan darah langsung dengan keluarga Kenny,tapi tak salah kalau mencuba kan?

Dipendekkan cerita (walaupun aku tau korang suka aku taip panjang tapi aku dah mengantuk sgt nih,hehe), planning tu tak berjaya. Walaupun Freddie dah pun berada di dalam rumah Kenny, tapi dia tak dapat jumpa nenek tu,bukan sebab nenek tu tak nak, tapi sebab ayah Kenny yang melarang keras, dia cakap dia tak nak orang luar jumpa dengan nenek tu, takde keperluan langsung katanya. Hati org tua lebih sensitif dan mungkin jugak dia risau kitorang ada niat buruk pada keluarga dia.

Kami pulang dengan perasaan hampa bila hajat nak pertemukan Freddie dengan nenek tu tak kesampaian,kecewa. Pernah jugak aku ada idea jahat sikit, curi-curi jumpa waktu ayah Kenny takde kat rumah ke, tapi Kenny pulak tak setuju sebab Kenny tau ayahnya tu panas baran jugak, habis dia kalau kantoi ke apa, lebih-lebih lagi jirannya adalah keluarga ibu saudaranya sendiri,iaitu kakak kepada ayahnya,jadi peluang nak kantoi tu agak cerah la jugak.

Yang paling frust, sudah pastinya Freddie. Freddie masih tak putus asa, kali ni dengan cara lain pulak.

Freddie kata ... "Sy ada idea.. Apa kata kalau...."

"Kalau apa?" aku menyampuk, dah la cepat panic, bukan penyabar lagi,buruk betul perangai...

"Kalau kita...erm...." Freddie seperti teragak-agak.
"Aduhhh kalau ada idea baik punya,cakap je lah..." Aku pulak geram.

Freddie diam seketika dan berkongsi idea nya pada kami.
Aku dan Danny saling berpandangan.

"Hermmm....betul jugak,boleh pakai idea nih..." hati aku berbisik..

Bersambung...

Dalam siri yg seterusnya kita akan lalui pengalaman menyayat hati apabila freddie, berjaya berkomunikasi dgn nenek misteri yang dikatakan mempunyai watak yg sama dgn mendiang neneknya yang telah lama mati. Mungkin perlu diingat di sini bahawa, cerita ni tak logik jika kita nilai melalui fikiran yg waras, tp firman Allah ada menyebut Kun Fa Ya Kun, jika Dia berkehendakkan sesuatu,maka jadi lah.. Tiada ada yang mustahil di dunia ini, yng kita ketahui, bukan sekadar kita yg menghuninya,tp juga makhluk lain. Insya Allah dlm siri berikutnya,sy akan berkongsi pengalaman bagaimana freddie ni hubungi neneknya, siri yg seterusnya, sarat dgn emosi, mungkin x sesuai baca waktu kerja, kang ganggu emosi pulak,hehe. Sbb sy yakin, anda akan menitis air mata, jika anda ada hati yg erat dgn hubungan kekeluargaan. Cerita ini sudah hampir tiba ke kemuncak, insya Allah.. 

Pagi Mesti Ceria

Salam pagi isnin. Salam penuh keceriaan. Ada yang dilanda monday blues ker? hahaha... Izan kat sini ok-ok ajer.. ^^ Pagi ni Izan dah minum milo
 bersama pappa roti

Itu saja dah buat perutku kembong... Harap-harap boleh bertahan sehingga pukul 1.
Itu sahaja laporan untuk pagi ini. Okay, sambung kerja lagi.

pagi-pagi takmau masam muka nanti rezeki susah masuk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...