Friday, April 22, 2011

Dulce Le Leche @ Caramel @ cajeta

Salam sayang semuaaaa....
Rindu nak berblog dengan semua. Blog Izan buat pasal kerana Izan yang cari pasal. Tak pandai tapi nak memandai...terimalah padahnya...huhuhu.... nak tukar bagi cantik ler konon. Tapi hampeh yang dapat. Bloglist Izan hilang, kena buat baru. Sadis sungguh... :p
Eh, apa kena mengena dengan tajuk entry ni...???

Actually ada adik-adik blogger tanya mana nak dapat karamel yang Izan makan dengan pancakes tu... dah lupa ker? takper... klik sini
Tanpa membuang masa jom kita belajar buat 
Dulce Le Leche @ Caramel @ cajeta
sesiapa yang dah tahu, abaikan entry ini yer.. :p

kredit untuk google
Bahannya cuma setin susu pekat manis atau krimer manis. Pilihla brand yang fav memasing.
then buangkan pembalutnya dan masukkan dlm periuk besar. Tuang air hingga menenggelamkan tin tadi, kira2 lebih 2-3 inci dr tin. (boleh buat 2-3 tin sekaligus). Pastikan tin tenggelam sepenuhnya SETIAP MASA.
 Then rebus sehingga 2-3 jam. lagi lama rebus lagi pekat dan gelap kaler caramel yg kita dpt. lepas tu tunggu sejuk baru boleh tebuk tin dan transfer ke dlm bekas lain.
 kredit untuk beldandy @ forum.cari.com

17 comments:

Amira said...

mcm tu jeh ? sngnyee kak izan !:D

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Amira: senang jer...dah siap nanti...canang satu dunia la..hehehe...^__^

Miss Tira said...

Caramel ni yang selalu orang guna letak kat pop corn tu kan :)

CIK GADIS said...

ngeh2!senangnya..nnt bebila free nk try lah.. =)


LATEST :
CEMBURU MELOYAKAN HIDUP???

niey_muhaini said...

Salam izan..

Tak prnh rasa lg,sedap ke makan dgn pancake? Nak cuba buat lah nanti..

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Miss Tira: yer eh? boleh kot letak kat pop corn...akak biasa mkn dgn pancake n cakoi jer...hehehe....

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sebutan yg depan tu terbelit lidah ku nak nyebutnya..mencheche je leh tak ahahahaha..

izan..komen mu yg paling panjang dalam entry jiran sengalku itu ahahaha lawaks la ang ni ;p

✿❤Cik Izan❤✿ said...

CIK GADIS: boleh sgt...senang jer...lps tu boleh simpan dlm fridge...nak guna kuarkan...^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

niey_muhaini: salam...bg izan sedappp sgt...org lain tak tahu lah...nti try k...^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: tergolek2 aku kat sini gelakkan kamu ni pinky...hahaha...lawak bebenar ayat tu...sampai aku pulak yg terbelit lidah...balas balik yer...hehehe...

Puteri Ummi Atilia said...

senang je rupe nye.. tak sabar nak cuti. balek rumah nak try resipi akak.. :) hari tue berejam dok depan laptop scroll down label resipi. haha..:D

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Puteri Ummi Atilia: awak duk mana skrg dik...?kalau duk hostel boleh buat...asal ada dapur gas dan periuk...selamat mencuba yer..^__^

kemei said...

sedapnyaaaaa coklat2 kt cni..nyum nyum nyum

cik cek said...

Bila la kak cek nak buat ni...merata dah tgk org buat ni...belum dtg seru lagi kot...

Salam kenal2...
Balas kunjungan n follow...tq ya ziarah n follow kak cek...

✿❤Cik Izan❤✿ said...

cik cek: nanti kak cek buatlah...bila sampai seru nanti..^__^

mamaDiana said...

mama baru tau ja...emmh leh try mkn dgn ank2, depa tu suka mkn dgn roti canai. cicah susu pekat .

✿❤Cik Izan❤✿ said...

mamaDiana: trylah, sedap tu...^__^
tak terfikir pulak nak mkn dgn roti canai nti nak try...izan pun suka mkn roti canai dgn susu. tapi, bdk2 dgn bapak budak mesti akn cari kuah dhal...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...