Thursday, April 14, 2011

Penawar Penat Oleh Rasulullah S.A.W

Dalam duk tercari-cari apakah ubat untuk penat setelah seharian bekerja, nak hilangkan stress ataupun bosan sebab hari-hari lalui benda yang sama Izan terjumpa sesuatu yang tak perlukan duit. Ia adalah sesuatu yang sangat bermanfaat bagi Izan... Ini dia kawan-kawan, Izan share dengan anda semua...

tq encik google for the picture

"Apakah kamu mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku?
Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur,

bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali,
bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan
bertakbir (Allahuakbar) 33 kali.

Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah s.a.w. ini.

Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."
Sangat dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca

'Subhanallah' (33 kali),
'Alhamdulillah' (33 kali)dan
'Allahuakbar' (33 kali)
pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.
Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan),
Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman

P/s: Harap sangat Izan tak lupa untuk lakukannya dengan penuh istiqomah...

8 comments:

Miss Tira said...

InsyaAllah. Akan Tira amalkan sebelum tidur. Terima kasih atas perkongsian bersama ini. Amalan yang baik.

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

Miss Tira: yer...sama-samalah kita..^__^

mamaijat said...

..tq...alhamdulillah....memang menjadi amalan...semuga berterusan..insyaallah....

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

mamaijat: bagus mamaijat...teruskan segala amalan yang baik...semoga mendapat keberkatan dariNya...^__^

nelly said...

Nelly suka baca info macam ni ^^

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

nelly: bagus nelly...n tq ^__^

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

re: salam izan... akak potong serimuka tu gunakan pisau plastik yang nipis.. pastikan setiap kali potong.. pisau tu dibersihkan dengan kertas tisu/kitchen towel.. yang paling penting.. kena tunggu kuih betul2 sejuk baru potongan cantik. yg bentuk bulat tu pulak.. akak tekap dengan acuan yg bentuk bulat.. jadilah gitu.. hehe.. semoga membantu ye izan.. by the way.. thanks sudi singgah dapur akak tu yer.. blog izan pun best gak ni.. nnt akak follow yer..

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

MaDiHaA a.k.a Ratna: tq kak krn membantu...izan sgt2 hargainya...tq jg krn follow blog izan yg tak seberapa ni...izan sukee sgt2 sbb akak tak sombong dgn org yg baru nak belajar berblogging mcm izan ni...tq byk2 kak...^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...