Thursday, April 21, 2011

Budak Giler Pancakes Bersama Madu Abang Power

Haiiii lah gila!...betul-betul gila pancakes sekarang. Kalau boleh hari-hari pun nak masak dan makan pancakes. Tau lah dah jumpa resepi yang menjadi, tak payahlah nak tayang-tayang...hehehe... Bukan nak tayang yer, tapi nak tunjuk jer.

Wahai rakyat malaysiaaa...aku dah pandai buat pancakes!...hahaha...
Memang kalah laa hotcakes mekdi tuu... Kalau korang rasa nak pandai macam Izan apakata cuba resepi ni. Baru korang tahu hebat tak hebat... tengoklah..^__^

 perghhh...dengan "dulce le leche" (karamel) yang meleleh...
yang hitam sikit tu tetap nak menonjolkan diri walaupun sudah disorok... 
Fluffy Pancakes

Bahan-bahannya:
  • 1 cawan Tepung gandum (boleh juga gantikan self raising flour)
  • 2 sudu teh Baking powder
  • 1/2 sudu teh Bikarbonat soda 
  • 1/2 sudu teh Garam
  • 2 sudu besar Gula
Campur bahan kering di atas dalam mangkuk. Buatlah satu lubang.

Tambah
  • 1 biji Telur - pukul
  • 1 cawan Susu (200 ml)
  • 1 sudu besar Minyak zaitun (minyak masak biasa pun boleh)
Cara-caranya:
Campurkan adunan dan gaul sampai sebati dan tidak  berketul. Sebaik-baiknya gunakan whisker. Biarkan selama 30 minit atau hingga  berbuih di permukaan.  
  
Gunakan periuk non-stick dan goreng. Jangan menggunakan sebarang minyak. 

Tuangkan sesenduk kecil dan biarkan untuk sementara waktu. Tunggu sehingga gelembung pecah dan membentuk lubang-lubang kecil.
Terbalikkan pancakes sehingga warna bertukar perang. 
Hidangkan bersama sedikit butter dan madu. selamat mencuba ^__^
 bersama butter dan "madu abang power"...hehehe...

    32 comments:

    Aidanatasya said...

    Salam cik izan..

    sy nak try buat la...
    thnxx for sharing :)

    kAmi dAn mEreKa said...

    mmg kalah lah pncake mekdi ni,
    nmpak sedap ni, hehe
    nanti balik umah kite mau try la kak, =)

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    Aidanatasya: trylah...izan hari2 buat ni pun takpe, ank2 suka...biasanya izan buat blk dr kerja...sekejap jer buat...

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    kAmi dAn mEreKa: nanti dah buat pancake buat entry tau...akak nak tengok...^__^

    cik gurlzanne said...

    yeah yeah
    nak try buat lah .
    cam sodap jer

    YanaMIB said...

    ms blaja dulu rajin gak buat pancake..tp bila dh keje jd malassss...grrr~ =_=

    ♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

    sllu gak buat utk anak2..abg long suka makan ngan susu hehe..

    rajinnye mommy izan ni ;)

    MDN said...

    izan buat saya laparrrrrrrrrrrrrrrr..x bfast lagik ni..ayakkkk

    Puteri Ummi Atilia said...

    nampak sangat SEDAAAAPPPPP ! balek rumah kena try ! :)

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    cik gurlzanne: trylah dik...tak rugi tau...lagi jimat sbb takyah beli hot cakes mekdi lg...^_^

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    YanaMIB: nanti dah kawin rajin ler tu... :p

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    ♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: owh ngan susu pun boleh yeh..try ah pasni...

    time giler pancakes...pancakes jer...hari tu tiap2 ptg buat cakoi...sblm ni roti jer....hahaha...giler betull....

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    MDN: olohh siannya diaaa...xper kejap lg dah nak lunch dah....hehehe...

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    Puteri Ummi Atilia: nti try yer...dah jadi nti bgtau akak tau...

    noraauliyya said...

    mak aiii...auliyya lap0 niw akk...x mam ape ag..tgk lak pancakes niw...berdegup2 telan air liur...

    MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

    aduhh..dah lama tak makan benda alah ni..hiih

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    noraauliyya: sabar yer yangg...nti blk rumah auliyya boleh cuba buat...

    psst sedap nama auliyya... nanti ada anak ppuan lg akak nak letak nama tu lah...^__^ sblm ni nama adelia..

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    MIZZ SUE: ala...blk keje nanti buat ler..^__^

    fyna said...

    waaaaa...sedapnye..
    lapa sudah..




    jom singgah n follow belog fyna.

    jelly merah said...

    ok..nnti lepas ni boleh la cuba...wat minum petang (^_^)v

    hafizah alias said...

    cik izan, thankss for sharing. one day i nak buat jugak lah! simple je eh rupenye? hee :)

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    fyna: hehehe...fyna buat ler nti yer...^__^

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    jelly merah: boleh jer buat minum ptg...^__^ biasanya utk mkn pg izan dh siap2 bancuh mlm lg...simpan dlm fridge...esok pg tgl goreng jer...

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    hafizah alias: yer, simple dan sgt sedap...^__^

    MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

    belog su biase je..guna yg blogger punye je kak..cume tukar background..amik kat http://www.snazzyspace.com/

    imaninside said...

    caramel tu mane nk cari?

    Miss Tira said...

    Pancake memang simple untuk dibuat. Sarapan mudah diwaktu pagi. Huhu.

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    MIZZ SUE: tima kasih byk sue...^__^

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    imaninside: kat supermarket pun ada dik...kalo nak belajar buat nti akak letak resepi...^__^

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    Miss Tira: akak malu tau dgn tira...tira ni kerja kat hotel kan...chef ker? nti nak belajar msk dgn tira lah...^__^

    Amira said...

    ouh yummy ! kak izan buatkn utk saya bole ? ( smbil kelip2 mate) ^^

    ✿❤Cik Izan❤✿ said...

    Amira: bolehhhh...datang umah akak meh....^__^

    alaa..akak tahu iera boleh buattt...senang jer tuh...buat ler utk bf..:p

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...