Wednesday, April 27, 2011

Aku Suka Air Kelapa Muda

Izan sangat suka air kelapa. Kalau dapat minum hari-hari pun takpe. Panas-panas begini alangkah syoknya kalau dapat teguk air kelapa....^__^
kredit untuk ard1z.wordpress.com

 Air kelapa bukan saja boleh hilangkan dahaga tapi banyak khasiat, baik untuk ibu-ibu mengandung, kalau rajin minum air kelapa muda terutama di trimester ketiga kehamilan maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan cantik matanya.Air kelapa juga baik untuk penyakit chicken pox. Masalahnya sekarang, Mr Daddy dah beli air kelapa tapi budak cenonet tu tak nak minum pulak. Izan tengok muka dia pelik jer bila sedut air kelapa tu. Rugi-rugi...hurmmm...

Dulu pernah masa kecik umur 5 atau 6 tahun macam tu lah, Izan dengan anak-anak jiran main racun kat belakang rumah. Lepas tu mak kami cepat-cepat suruh minum air kelapa. Diorang takut kitorang termakan racun tu. Masa tu tak tahu pun sebab apa kena minum air kelapa. Rupa-rupanya air kelapa tu bagus untuk penawar racun.

P/s: nasib baik umur masih panjang...

34 comments:

cikji said...

musim panas camnih memang syok habis lau dapat num air nyo *versi kelate*

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

tak baper sukaaa...nasib baek sayer tak minum maser kena chiken pox ...dokter tak kasik tauuuu...huk...huk...

diela roslan said...

sye tag awk. .http://dielanov96.blogspot.com/2011/04/contest-miss-sya-n-miss-fiza.html

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

tiap2 petang layan air klpa muda blkg umah mak mertua..yuk minum yuk..legaaaaa kan ;)

masa preggy yg kedua mmg ketagih air ni..1 ari 2,3 kali nk minum..hehe

Nurul Syifa Aini said...

a'ah btul3...sy pown ska air klpa..asal jmpa yg jual tpi jln ke mst nak bli..hihi..pns2 ney lg best bley mnum..

farah wahedda said...

gglluupp bce entry ni rasa mcm nak minum air klpa pulak huhuhu

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

cikji: memang syok habislah...perghh..

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

MYA EL QAYREENA AZRYAN: rugi tau tak minum...nanti bg izan...^__^

Miss Tira said...

Air kelapa ni dianggap penawar untuk racun. Kalau tidak takkan pokok kelapa tu deberi gelaran pokok 1001 kegunaan. Hehe.

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

diela roslan: okay, nti saya jenguk tau...tunguuu...

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: giler ahh tiap2 ptg minum...grrr...geram jer... :p kalo kat kl ni nak minum tiap2 ptg kopak la wei..rm 2.50 tu sebiji...

tunggulah bila blk kg nanti...akak ku bedal licin semua kelapa bapakku..

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

Nurul Syifa Aini: a ah kan...akak ni musim panas ker hujan ribut ke akak boleh telan...^__^

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

farah wahedda: heheh...kena pegi cari lah nampaknya...^__^

mizzkechique said...

tapi kak, nape ada org kata minum air kelapa tyme peknen x elok..

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

Miss Tira: betul...betul..betul...dr pucuk hingga ke akar ia berguna...^__^

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

mizzkechique: jgn minum awl pregnant...org kata air kelapa boleh buang kuman2 dlm bdn...

agaknya baby kecik lg...air kelapa ingat baby tu kuman...hahah...

bila dah 2 3 bulan nak bersalin baru leh minum...bagus tau nti babby kuar bersih jer...

jelly merah said...

peh...sedapnya air kelapa...kene pg carik neh

fadlisabri said...

visit here frm Egypt~

http://coretanfadlisabri.blogspot.com/

~~Ticer Wann~~ said...

salam... maap off topic... amik award sis kat sini ehh http://soidahsofi.blogspot.com/2011/04/dapat-award-nih-mekasehh.html

~aku dan die~ said...

cik izan,,belanja la air kelapa muda :D

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

jelly merah: tgu esok yer baru cari...ni dh mlm...^__^

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

fadlisabri: nti saya dtg...tunggu....

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

~~Ticer Wann~~: macehhhh...sbb ingat dkat izan...ni yang syg lebih nih...^__^

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

~aku dan die~: boleh...bisa di atur...bila tu...? ^__^

suha said...

waaa sedapnye hehe
nnti join la GA ni ek
http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/04/odahone-giveaway-bersamamu-hidup-ini.html

norlie said...

sedapnya kalau dapat air kelapa..

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

suha: macehh...^__^ nti izan dtg tau...

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

norlie: hari ni jom kita pakat pegi beli...^__^

aniswany said...

time prgnant org ckp bagos minum air kelapa tp utk org yg blum kawen ada org ckp xbgos.ntah mna yg betol,anis minum ja =p

mizzkechique said...

hikhik..mn la tau kak.. mekaseh bg info..
nnt dh kawen kn ingt balik ni..

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

aniswany: yer, tp awl2 pregnant tak bagus...kena minum dkat2 nak bersalin...yg penting benda sedap telan jer...^_^

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

mizzkechique: bagus..nti dah kawin kena gali blk...apa yg boleh dan xboleh... ^__^

~aku dan die~ said...

bia btol cik izan nk blnje??heheh..waaa besnye!!

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

~aku dan die~: aduss...rabak poket den...hehehe..tu lah saper suh bukak mulut kan...:p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...