Monday, April 04, 2011

Tom Yam Songkhla

Sudah lama mencari resepi tom yam sebegini, akhirnya berjumpa juga bila En Google membawa aku ke laman blog En SENDUK_JEBAT. Biasanya aku panggil resepi ini tom yam poktek.


By SENDUK_JEBAT

Bahan-Bahan A
  • 4 potong ikan siakap
  • 2 ekor ketam (dibelah dua)
  • 1/2 kg lala
  • 10 ekor sotong (dipotong kecil)
  • 4 ekor udang galah
  • 4 cawan air
Bahan-Bahan B
  • 1 inci halia
  • 3 keping lengkuas (dihiris)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 biji bawang putih (diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
Bahan-bahan Perasa
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu besar garam dan gula
  • 3-4 sudu besar air limau nipis
Cara-Caranya:
  1. Masukan air ke dalam periuk sederhana besar bersama bahan A.
  2. Kemudian, masukkan bahan B dan biarkan seketika. Selepas itu masukkan bahan-bahan perasa dan biarkan sehingga mendidih.
  3. Apabila mendidih tambah sedikit susu cair (jika suka@ santan) dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi sebelum diangkat dan dihidangkan.

7 comments:

Lady Rina said...

sangat suka seafood..nanti nk cuba recipe..

~IZAN~ said...

jangan lupa cuba tau! nanti kalau dah rasa ingat2 izan disini....^__^

Farra Dhelina said...

emmm nyamehhh!!

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

paah, nanti try resepi ni kay...

Farah Shamsudin said...

sedap tau tomyam tu.. ada umpphhh!

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Farah Shamsudin: pernah cuba ker...? sedap kan...^__^

QasehnyaRania said...

singgah petang ..
akak alat buat cendol tu,buat sendiri je.
ayah buat sendirik.amik periuk lama2,pastu tebuk lubang kat bawah tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...