Tuesday, April 12, 2011

Apa Ada Pada Jari?


"Apa ada pada jari anda...apa rahsia jari
anda...apa guna jari anda...?''

1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat-kuat dan angkat ke atas sambil laung..."Allahu Akbar".
 Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka dan renung dalam-dalam.
Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.

3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dari jari kelinking yg kecil dan kerdil,
macam manusia dan apa benda pun akan start dari kecil then membesar dan terus membesar.
Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda akan beri impact/kesan yang besar pada masa depan.

4. Then tenggok jari kedua, jari manis.
Macam tu jugak la dengan usia remaja..semuanya sweet.. manis macam jari manis. Masa remaja kita selalu
di duga dengan cabaran dan dugaan. Hanyan iman dan takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu
ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya status, ekonomi dan career yang stabil but kita kena careful sebab masa ni la banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam-macam hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi
khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk
Jari ni lah yg mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh dan tauladan pada jari-jari sebelum ni.
Macam tu jugak degan kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi pembimbing yg kaya dengan idea bernas and a great mind.

7. Lastly renung la ibu jari..
besar/gemuk dan pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yg membanggakan.
Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak gengam/pegang something cukup susah.. nak pegang sudu pun susah. To young generation, nak buat apa-apa rujuk la kat org tua/berpengalaman. Kalau kita mereka, then boleh la kita say "good" or "yes"
sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.

See all ur fingers and renung/fikir dalam-dalam. Dimana
anda sekarang"

2 comments:

mamaijat said...

..sangat kagum dengan segala ciptaan & kejadian Tuhan..Allahuakbar.....

pha is said...

semua yg terjadi ada hikmahnya....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...