Sunday, April 17, 2011

Sessi Membebel

Salam pagi ahad semua... pagi ni lepas Izan masak untuk breakfast, bagi anak-anak makan lepas tu tercongok jer depan pc sambil layan anak tengok tv. Kekeringan idea nih, tak tahu nak buat apa lagi. Nak pegi berjalan-jalan dan shopping pun poket dah kering...hehehe... Nampaknya idea tu terpaksa di postpone ke minggu depan sahaja. Mungkin kalau cuaca baik petang ni akan ke taman untuk makan ais krim jogging. Selamat duit aku...hehehe...

 Dalam duk lepak-lepak nih kena fikir juga apa yang nak dimasak untuk makan tengahari ni... Hurmmm...nak masak apa yeh? Pikir punya pikir punya pikir... Masak Kue Tiaw Sup ajelah. Senang kerja aku. kerja nak senang ajer kan..hehehe. 

Bukannya apa, bahan-bahan untuk buat sup banyak dalam fridge...dengan fish ball, fish cake..segala mcm sayur. Semua tu lebihan untuk buat mihun goreng semalam. Beli kemain banyak macam nak buat kenduri. Mengucap panjang aku bila tengok barang yang dibeli. Tu semua kerja adik ipar kesayangan akulah...aku tukang buat list, dia tukang beli. Salah aku jugak sebab tak mention betul-betul nak berapa banyak, jadi dia pun tak boleh nak agak berapa banyak yang aku nak pakai.  Tapi takper, sekurang-kurangnya hari ni boleh makan kue tiaw sup... slurpppp...

Kalau Dah start hari kerja memang terbiar ajelah sayur-sayur dan lauk tu semua. lagipun fish ball dan fish cake takleh simpan lama kan...cepat busuk... Ada petua tak macam mana nak bagi tahan lama? Kalau masuk dalam freezer dah tak sedap.

Ok, choww dulu...nak start masak dah ni...duk membebel-bebel kat sini sampai bila pun tak siap-siap... Daaaa...^__^

21 comments:

MDN said...

best tu izzan..nak2 taruk sambal kicap perghhhh meleleh beb ;p~~~

mamaijat said...

..selamat berhari minggu..
best gak sup ye..panas2 ni pekena sup!
kite masak rendang ayam ajer..+ nasi impit...x jadi lak...nak keluar makan...

Cik Ezy said...

pebret cik ezy tu kuey teow sup..
nk ckittt~
anta kat umh cik ezy ye..
ekeke

✿❤Cik Izan❤✿ said...

MDN: samabl kicap pun ada nih...slurppp...^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

mamaijat: rajin nyer mama ni...siap berendang bagai...sedap tuh! bertuah anak2...^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Cik Ezy: nak ker cik ezy...meh dtg rumah meh...^__^

niey_muhaini said...

masak sedap2 tau..jab lg nak hantar pinggan, dpt spinggan pun jadilah..

Chempaka Sari said...

Hai baru je follow awak... awak pun tunjuk la gambar tadika awak.

✿❤Cik Izan❤✿ said...

niey_muhaini : bawak periuk pun boleh...meh sini meh...jgn malu jgn segan...:p

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Chempaka Sari: tu nak kena selongkar dulu tuh...^__^ ntah mn2 dah hilang...huhuhu...

Wani said...

sedapnya kuew tiaw sup ;))

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

benda2 lembek cmtu kena perabiskan masak je..jgn simpan lama2 dlm fridge..xder idea baru pon..saja nk ingatkan diri juga ni...

@mamadiana

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

waduh2..menu yg menyelerakan!
dh x tau nak masak per kan..

psstt..teringin nak tgk gbr tuan tanah hihi ;)

.: juz husna ;. said...

yeah ! yg ke 90 juge :)

Miss Tira said...

Kena simpan kat tempat ais tu sampai dia betul-betul keras dan tak lembab. Kalau simpan dekat tempat biasa (kat tempat sayur) nanti cepat busuk. Kena pastikan fishball dan fish cake tu betul-betul beku baru tahan lama.

P/s: Sorry lambat komen sebab sibuk sedikit.

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

meleleh air liur ni,,hihi

✿❤Cik Izan❤✿ said...

Wani: alahhh wani, kue tiaw sup jer pun bkn apa sgt...^__^hehehe...

✿❤Cik Izan❤✿ said...

[p@kcikLie] : [ mamaDiana]: a ah kan...sbb tu biasanya tak suka beli byk...last2 kulat jgk yg makan...hehehe..^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: yer, kdg2 buntu xtau nak msk apa...kalau ikut perut sdiri mkn roti cicah air sejuk pun xper janji blog on...hahaha...

p/s: psl gmbr tu malulahh...nak kena psg badan siap2..pegi makeover ker baru kita tepek gmbr...segan la dgn pinky yg sgt cantiks...^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

.: juz husna ;.: tahniah! ada jodoh kita rupanya...thanks yer^__^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

MIZZ SUE: lap sikit air liur tu...jgn biar meleleh...:p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...