Bahan-bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan mentega/shortening
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air sejuk (fridge)
- 3 biji epal hijau (buang kulit dan potong dadu)
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (Izan guna seketul kulit kayu manis, serbuk takde)
- minyak untuk mengoreng
Campurkan epal, gula, dan serbuk kayu manis. Masak menggunakan api kecil. Masak hingga lembut dan lenyek 1/4 dengan garfu dan selebihnya biarkan berketul. (kita nak macam inti apple pie mekdi)
Ayak tepung dan garam. Potong mentega yang masih beku.
Gaul mentega dengan tepung, gunakan hujung jari dan ramas sampai adunan bergentel.
Masukkan air dan gaul dengan garfu.
Canai atas papan, potong 8 inci lebar 6 inci macam Mekdi pie. Buat sampai habis.
Letakkan inti.
Gunakan air sejuk di tepi pastri, lipat dan tekan dengan garfu.
Pie sedia untuk di goreng. Panaskan minyak dalam kuali dan api sederhana besar. Goreng pie satu persatu.
P/s: Untuk mendapatkan hasil pie yang rangup, simpai apple pie di dalam fridge 15 minit sebelum goreng.
16 comments:
cam best..
cam karipap je..
hehekk
Ades. Asal buka blog Puan Izan je terus perut ni lapar. Hehe. ^^
Cik Ezy: yer, mcm karipap jer...tapi inti epal...heheh...
Miss Tira: hehehe...sila, sila...^__^
WAH TERLIUR ... !
harusss dicuba...thanks for the recipe..:)
ni yang lapar ni !!
sedapnye.. terliur saya di buatnya.. hehe
wahhh! sgt rajin, tak mampu nak ikut jejak langkah :/
uwaahhh....nmpk sedap.
nak try la..
:)
Qaseh dalia adelia: nanti boleh cuba...^__^
Lady Rina: nanti buat entry utk apple pie tau...
nelly: lapar pegi mkn dulu yangg...^__^
fuuyooh: mmg sedap nih...hehehe...
GemukCantik: mana ada rajin..biasa2 jer ni...
nohjoy: dah try nti bgtau akak yer...^__^
Post a Comment