Thursday, May 05, 2011

Lupa Letak Tajuk Daa...

Dari semalam lagi Izan selesema. Sangat tidak selesa. Biasanya Izan amalkan minum air barli suam. 

Izan akan buat air barli satu periuk tujuannya nak bunuh virus selesema nih. Malam tadi lupa daa... Hurmm... apakan daya, hari ni terpaksalah daku hadapi dengan tabah...huhuhu... seksa jiwa ragaku... menciiiii...
Banyak petua-petua untuk di cuba dan sangat berkesan dekat internet nih. Antaranya, hidu halia hidup yang telah dibersihkan. Mana Izan nak cari kat ofis nih. Takkan nak pergi Giant kat sebelah ni semata-mata nak beli halia...haish!
 kredit to google 
Okay, kita cuba petua lain pula... minum air teh cina tanpa gula dan letak madu. Teh ni boleh beli dekat kedai ubat cina atau farmasi. Hurmm...kalau teh biasa takleh ker? hehehe...

Petua lain untuk hilangkan selesema adalah makan sup ayam...makan masa ia masih panas. Yang ini boleh di cuba bila lunch time nanti... siap kau sup ayam!

Bukan Izan tak nak makan ubat. Tapi, tak nak ambil risiko...takut mengantuk...huhuhu...kalau tak parah nanti... Kalau korang pulak apa korang buat bila kena selesema. Mana tau Izan boleh cuba...^__^

P/s: menaip sambil bersin....huhuhu....

21 comments:

mizzkechique said...

akak beli ubat selesema yang tak mengantuk..mmg ada..

kAmi dAn mEreKa said...

kite kalau selsema, kite biar je,
sampai hilang sendiri, ;)

p@kcikLie said...

maaf ye agak tak masuk akal sikit tapi apa yg dah PCL buat menjadik..ha caranya senag je..makan je maggi sup/kari berapi...benda senang je tak perlu susah2...

p@kcikLie said...

maaf ye agak tak masuk akal sikit tapi apa yg dah PCL buat menjadik..ha caranya senag je..makan je maggi sup/kari berapi...benda senang je tak perlu susah2...

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

kalau orang nak akwen ade petua pe2 tak kak?

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

mizzkechique: nti dah teruk sgt akak pegi cari kat farmasi lah...thanks dik ^^

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

kAmi dAn mEreKa: kalau biar merebak, dan berjangkit dgn org lain plk ek... takut jgk kalau berjangkit dkat budak2...

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

p@kcikLie: kalau saya ikut petua tu mau lagi meleleh2...hehehe...

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

MIZZ SUE: nak petua apa tu? mcm2 ada ni...hehehe... kalo nak kena berguru face to face...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

a'ah la dear..ada yg tak ngantuk nyer..kalau kat umah mmg amik yg ngantuk la ahahaha..boleh lena kan ;)

get well soon mama!

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: owh ada yeh...hehehe...mls nak amik tau sbnrnya..tak suka ubat...^^

thanks yer...

ShE-iS-Me said...

Selsema mmg xbest nak mkn pon xde rasa kn..dear beli je ubat kat farmasi warna putih xmo bg ngantuk nak yg ngantuk pon bley balik umh tido hehe

LUNA LANUN said...

minum barli suam blh meredakan selsema eh?! lorrrr... tats my feveret drink, xtau pulak blh djadikan sbg penawar selsema eh.. huhuuhuhu.. jakunnya saya, duduk bwh tempurung sawit kot sblm ni...

pssssttt... sawit ader tempurung ke?! ermmmmmm...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

dah sihat? cmner kondisi kamu ari ni mama?

Miss Tira said...

Tips yang menarik. Jangan lupa banyakkan pengambilan vitamin C. Itu pun penting juga untuk menghalang virus selsema dari berulang kembali.

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

ShE-iS-Me: yer, mmg tak best...nak tido pun xleh kalo selesema..lbh baik demam kot...tp, kalo boleh taknak la...hehehe...

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

LUNA LANUN: bg izan barli tu mujarab...tak tau pulak org lain... try ajelah mana tau jadi...^^

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥: hari ni dah okay...dah mkn byk nih...hehehe...

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

Miss Tira: vitamin ada mkn tapi selalu skip...lupa daa...hehehe...

miss.Addin said...

nice sharing :)

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

miss.Addin: thanks sbb jenguk sini...^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...