Monday, September 17, 2012

Fun Foods for Kids: Pasta Nest!

Salam...
Tadi Izan saja la google2.. nak cari idea masakan dan macam mana nak pikat selera anak-anak. Diorang ni susah betul nak makan... lagi-lagi kalau benda berkhasiat...hurmm. Izan jumpa satu website ni yang mana Izan sendiri pun terpikat tengok cara penyediaan makanan tu. Banyak idea yang diberikan. Terima kasih kepada craftymoods.com ...Nanti korang pun boleh cuba menunjukkan skill memasak korang...hehe
Bahan yang korang perlukan:

    Spageti dimasak (untuk sarang burung)
    Bebola daging (untuk burung)
    Gula-gula mata dari kedai kraf atau kedai-kedai bakeri
    1 Carrot atau kulit oren (paruh burung)
   Pisau tajam yang runcing

Masak spageti,  toskan dan ketepikan. Tambahkan satu sudu teh butter ke dalam spageti untuk mengelakkan ia daripada melekat. Gaul rata. Gunakan jari anda untuk membentuk spageti dan letakkan ia pada pinggan dalam bentuk pusaran (ditunjukkan dengan warna biru). Jangan gunakan butter terlalu banyak kerana  tidak mahu sarang jatuh rata. Ia harus tegak seperti yang ditunjukkan di bawah.


Seterusnya goreng meatball atau bebola daging di dalam minyak terendam.

Gunakan pisau runcing tajam untuk membuat lubang untuk mata. Keluarkan sekeping kecil dalam supaya mata boleh duduk dengan baik.

Sediakan mata untuk burung tersebut.

Bagi paruh burung, boleh gunakan lobak merah atau boleh juga gantikan dengan kulit oren. Di bawah ini ialah oren kecil. Hiris kecil kulit dan dipotong 2 segitiga kurang daripada setengah inci lebar.

Letakkan paruh burung seperti berikut.

Masukkan paruh dahulu di ikuti mata. Hiaskan dengan beberapa batang saderi atau mana-mana daun hijau untuk jadikan dahan pokok.

 Comel di setiap sudut... sangat cute bukan!

Tambahkan batang saderi hanya dengan mengangkat belakang sarang tersebut.

Agak-agak lulus tak? hehehe... Hidangkan sos pilihan di sebelah atau tuangkan ke sarang kemudian letakkan 'burung' di atas. Enjoy!

hari ni sekali lagi ahad... ;)

7 comments:

Hazwani Harun said...

Comelnye..=)

♥MAMASYAZA♥ said...

mmg nampak cute, mesti anak2 tengok rasa sayang nak makan

Novelgurl said...

kreatifnya..tp tkut tgk nk mkn burung tu..hehe.

Ena's Palace said...

cute dan menarik...mesti anak2 dok pandang je makanan tu je sebab comel sgt..hehehe

MizzTina said...

alahai comelnya...

nur anis said...

bukan setakat bebudak, saya pun teruja nak makan..hehe

Salina Salmee Ali said...

comelnye..nak try buat lah! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...