Tuesday, July 05, 2011

Senarai Makanan Untuk Ibu Mengandung

Saja-saja buat list untuk peringatan diri sendiri. Izan kena banyakkan makan benda-benda ni semua buat masa sekarang. Semua makanan yang Izan senaraikan ini mengandungi folic acid. Menu yang bagus untuk ibu mengandung macam izan ni. Sekarang kandungan Izan dah 10 minggu maknanya dah 3 bulan. Okay, sekarang kita tengok apa yang patut di ambil atau dimakan oleh mak buyung.

Barli. Barli ni biasanya buat air jer. ada juga orang buat bubur.  Izan selalu amik ni waktu lunch. Sedap tau. Nak jimat buat sendiri. Nanti boleh minum berjug-jug..

Daging lembu. Izan taknak letak gambar nanti muntah pulak bila tengok gambar daging mentah. Buat masa sekarang tekak ni boleh makan daging goreng kunyit jer. Harap maklum.

Ragi yang ditapai. Izan tak faham maksud makanan ni. Adakah tapai ubi dan tapai pulut tu? Ada orang kata tak elok untuk ibu mengandung sebab panas. Jadi, Izan abaikan untuk makan 'ragi yang di tapai'...hehehe.

Beras perang. Tapi, Izan tak suka makan beras ni. Bila dah jadi nasi rupa dia sungguh tak menyelerakan kecuali kalau masak nasi goreng. Apapun kena makan jugak demi kesihatan. Beras ni banyak khasiat tau tak. Ingat! rupa tak penting....huhuhu.

Keju. Ni kalau letak dalam pizza bolehlah Izan telan. Kalau makan dengan roti begitu sahaja tekakku tidak boleh menerima buat masa sekarang.
Ayam. Semua tahu ayam kan..masaklah apa saja mengikut selera tekak anda yer. Gatal lak ayam ni nak berjoget...huh!


Buah kurma. Kurma ni Izan paling suka. Hilang loya tekak bila makan ni. Baik untuk baby tau.

Sayuran berdaun hijau. Apa sahaja sayur asalkan kaler hijau. Jangan cari yang pelik-pelik sudah. kang mabuk tak pasal-pasal...hehehe...

 Daging kambing. Semua tahu malas cari gambar.

 grrr...tetiba post izan takat sini jer..geramnyaaa...tadi kemain lagi taip panjang-panjang. Ni malas ni...grrrr

32 comments:

mizzkechique said...

mkn2 mknan berkhasiat nnt baby sht... =)

Rai said...

ragi yang ditapai bagus dimakan sebab banyak kandungan vitamin b complex nya..setahu saya la..

b complex penting bagi ibu mengandung sbb salah satunya asid folik..b complex yg mencukupi dapat mengurangkan masalah morning sickness.

saya tahu pun sebab tablet b complex yg saya makan adalah derived dari yeast. (proses penapaian)

Cik Asma BLuppy said...

teringat plak kat mak ade alahan mse prgnantkan adik. xmkn nasi 6bulan.. mkn roti n susu je...
sedih=(

Lady Dea said...

Ragi yg ditapai tu maksud dia ragi yg ada kat tapai x kiralah pulut @ ubi. makanan tu mmg x berapa elok utk izan wat masa ni.Lawak plak tgk pic ayam tu....hehehe.

PinKy MoMMa said...

suka keju je camner hahahaha..
tgk nasi mcm kembang tekak ekeke..
tapi bubur mekdi x pe ;p

aduhaiii...

Cik Ezy said...

keju?
saye pon xleh mkn kalo macam tu je..
haha

PoohGumux said...

tahniah..jaga baby leklok ye..teringin jugak ni

Nieza said...

alhamdulillah tahniah yer semoga ibu dan kandungan sihat. bagus mkn makanan yg berkhasiat apa yg penting seimbang.

Cik Puan Izan❤ said...

mizzkechique: thanks MK...^^

Cik Puan Izan❤ said...

Rai: oh yer ker...baru izan tau...terima kasih yer utk penerangan panjang lebar tu...kalo tak sampai skrg izan tak tau... ada jugak kebaikan mkn tapai tu rupanya...

Cik Puan Izan❤ said...

Cik Asma BLuppy: sian mak CAB...itulah pengorbanan ibu kita...nasib baik akak tak seteruk tu...setakat ni boleh lagi mkn nasi tapi kena tgk mood jugak..kdg2 xleh terima..

Cik Puan Izan❤ said...

Lady Dea: nanti kandungan dah besar skit boleh lah kot yeh..

Cik Puan Izan❤ said...

PinKy MoMMa: itu namanya selera western...abihlah anak pinky nanti western abihlah...hehehe...mcm2 gelagat kan...

Cik Puan Izan❤ said...

Cik Ezy: sebelum akak boleh jer telan mcm tu jer...hehehe

Cik Puan Izan❤ said...

PoohGumux: tahniah..teringin nak baby jugak ker...^^

Cik Puan Izan❤ said...

Nieza: terima kasih yer nieza...^^

maszull said...

slm ziarah....nenas pun die org ckp x leh mkn bg ibu yg hamil....takut kandungan gugur........s'moga hepi yer...

jom join contest sis k...

http://maszull.blogspot.com/2011/07/jom-join-contest-wedding-anniversary.html

ayanuts said...

tahniah...dah pregnant ni kena jaga mkn... :)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

tips berguna untuk su ni..thanks

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

tips berguna untuk su ni..thanks

nelly said...

nelly belum kahwin .
hehehe

PinKy MoMMa said...

western celop je yang..
budu tetap makan hahahaha ;p

Cik Puan Izan❤ said...

maszull: nenas tu nmpk plg sedap skrg..dahla hari2 lalu dkat kedai buah potong...manis jer nampk...tapi sabar jelah... tgu 7 bulan ke atas nti baru boleh merasa...

Cik Puan Izan❤ said...

ayanuts: tima kasih...

Cik Puan Izan❤ said...

PUAN SUE: sue dah ada ker? ^^

Cik Puan Izan❤ said...

nelly: xper, nti buat bekal bila dah kawin nanti...

Cik Puan Izan❤ said...

PinKy MoMMa: celup pun celup ler yang...janji vogue...hehehe...

Lady Dea said...

yup.utk awal² kandungan je x berapa elok sbb ragi tu agak panas.Nanti bila kandungan dah besar sikit,dah boleh dah....

bunga said...

tuk masa depan ni..hehehe

Isteri Encek Bard said...

terima kasih atas perkongsian

jelly merah said...

thanks kak izan utk panduan tersebut..lepas ni kene jaga makan

airis aries said...

Salam..airis pun tngah merancang tambah anak..makan yg berkhasiat,thanks info yg menarik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...