Thursday, July 14, 2011

Pelupa Ketika Hamil

gambar pinjam ngan google

Selamat pagi khamis...^^
Pagi ni Izan taknak cerita pasal makan-makan sebab rasanya ramai yang puasa sunat hari ni. Kesian lak kang ada yang kebulur dan meleleh-leleh tak pasal-pasal depan pc...hehehe...

Okay, cakap pasal lupa ni....sekarang teruk betul sindrom ni datang mengganggu. Pagi tadi, dah siap kunci pintu rumah nak ke ofis...rupanya beg-beg baju anak tersayang belum ambik daa. Petang semalam ambik anak dari taska, dah nak masuk kereta...tetiba masuk balik pagar taska dan tanya cikgu mana botol susu dak kenit tu. Cikgu cakap apa tau...botol susu ker susu? botol susu dah ada kat mulut dak kenit tu rupanya... maluuuu... Kekadang tu buka beg pastu termenung jer...buka fridge termenung...lupa nak amik apa...adeh!

Izan ada cari maklumat dekat internet pasal pelupa ketika mengandung ni. Menurut maklumat, Ibu mengandung menjadi pelupa disebabkan terlalu banyak hal yang difikirkan. Juga disebabkan perubahan hormon. Kalau ikutkan banyak benda yang nak di buat kat rumah. Mungkin banyak sangat fikir nak buat itu ini menjadikan diri serba tak kena...mungkinla.. Rasanya sebelum ni pun macam tu jugak cara berfikir. Bila ada kat rumah sendiri memang macam-macam yang nak dibuat. Kotor sikit nak lap. kecah sikit nak kemas... rasanya biasa jer tu.... Tapi, tak perlu risau sebab perubahan ni akan berlalu bila dah bersalin nanti...huh! lega..

Okay, ini tips untuk membantu mama berbadan 2 yang selalu lupa. Izan dapat tips ni hasil dari pencarian di internet:

  • Rehat yang cukup itu penting. Tenangkan tubuh badan dengan membaca buku, atau membuat apa saja aktiviti yang boleh relaxkan badan.*rehat bagi Izan tido jelah...hehehe...
  • jangan lupa menyusun jadual atau list yang perlu di lakukan. Minta bantuan suami untuk mengingat sesuatu perkara yang perlu dibuat. *ini senang dan sentiasa buat
  • Kemas rumah anda dan letakkan sesuatu barang pada tempat asal. Senaraikan di mana barang-barang tersebut berada. Jika telupa datang menyerang, mama mama boleh buka balik senarai catatan tersebut, dimana barang diletakkan. Tak perlu pening-pening lagi nak fikir bukan...hehehe... *nak buat senarai tu yang malehh sangat...huhuhu
  • Sentiasa melakukan senaman ringan. *senam-senam atas katil jer boleh tak...erk
  • Aromaterapi boleh membantu menenangkan fikiran dari segala kesibukan. *nanti cuba..
  • Ketika lupa datang menyerang, atau ada kesalahan yang dilakukan ramai ibu mengandung murung dan bersedih. Hal itu akan membuatkan anda stress. Singkirkan semua tu dan buang jauh-jauh. Sentiasa bersemangat! *yang ini pun kena cuba nanti...takmau sedih-sedih dan cepat emo lagi...

Nak cerita banyak lagi..tapi dah lupa...lupa lagi...hehehe.

18 comments:

Teratak Hami said...

Jangan lupa nak balik rumah. Sudahnya bertapa ler kat office tu. Pasti boss suke.

mizzkechique said...

amboi..bahaya ni..

psst, akak ingt sy lg x??

PoohGumux said...

agaknya masalah ni kejap je..masa saya peknen anak first dulu pun sama, p ofis pakai selipar yang kat dalam rumah tu..lupa..hik3

Cik Puan Izan❤ said...

Teratak Hami: balik rumah tak pernah lupa...5:30 sharp dah ada depan pintu...hahaha...

Cik Puan Izan❤ said...

mizzkechique: eh, awak saper yeh..lupa la... alaa lupa ni...:p

MK ni mmg nak kena..perli akak yer...

Cik Puan Izan❤ said...

PoohGumux: sekejap jer kot...kalo lupa terus naya...hehehe

yer ker sampai pakai selipar dlm rumah...selipar bulu2 ker...hikhikhik

fai ayie` said...

nmpknye bila fai pregnant nnti kena la alert...nasib baik akak x terlupa keta park kat mane...hehe...

Qaseh dalia adelia said...

bahaya gak eh .. sis jaga diri lelok ye .. jaga kandungan ..

Cik Ecah said...

jgn lupa mkn kak nanti lapoo haha ;p

Kasihku Abadi said...

jadi pelupa ketika hamil..teringin plak nak jd mcm tu..mesti berbeza dgn kuat pelupa sy skang..

CIK JATT said...

rasanya i pun kena sindrom ni masa pregnant dulu. tapi i pun dah lupa apa yang i lupa dulu:)

by the way, salam kenal. i follow u k

Idah said...

teruk juga sindrom orang pragnent ni kan...harap2 tak melalut..sampai boleh lupa rumah sendiri kat manee...hhee

Farah Shamsudin said...

pelupaa.. jangan lupa yang lan sudahh.. kot kejap je kot jadi pelupa sangat ni.

ida @ 1001resepi said...

salam,
sila ambil award dari blog kkida ye...thanks...

QuiNn ZhOuRa said...

nama husband akak igt lagi tak?ekekek

PinKy MoMMa said...

hehehe comel okeh kawanku ini ;)
camner la leh jadi pelupa sgt ni yang?

x pe..mungkin nnt kandungan dh besar..ok kot yang huhu

~izan~ said...

lama tak singgah sini...

sampai tak tahu tuan tanah pregnant..maaf yer..

izan pertama kali dgr psl pelupa masa pregnant..hmm menarik info ni..tgh ingat2 semula masa pregnant dulu ada tak mcm ni..nampak sgt tak pregnant pun lupa jugak hehe...

PinKy MoMMa said...

mana lar darling ku tak update2 ni..izannnnnnnnnnnn :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...