Monday, September 23, 2013

Kek Coklat Moist Izan Super Duper Mudah dan Lazat

Assalamualaikum... Salam sejahtera adik, abang dan kakak sekalian... Terlebih dahulu sorry sebab tajuk super duper panjang...hahaha.... Hari ni Izan nak bagi resepi istimewa untuk kamu kamu semua. Resepi ni adik ofis yang request... Dia kata terasa nak makan kek coklat moist yang Izan buat... terasa-rasa kesedapannya.... haha...yang ni Izan yang kata bukan adik tu yang kata... mengidam ker dikk...?? hehe... takper takper hakak paham...

 Okay! sebenarnya ni resepi rahsia tau... tapi, sekarang dah tak menjadi rahsia lagi... di tukar kepada resepi istimewa... baik tak hakak..?? baik kan! kan!...hehe... Dengan resepi ini jugaklah Izan dapat cari duit lebih... ramai yang order. Dedulu masa anak baru sorang Izan pernah jual tepung kek coklat guna resepi ni.... jual online jer. Hampir keseluruh Malaysia jugaklah Izan hantar guna pos. Paling laku time raya... berkotak-kotak kena pos. Bila balik kampung pulak sedara mara kirim... penuh 1 kereta bawak balik tepung...hehe... Masa tu dalam tahun 2005, 1 paket tepung kek harganya rm8 sampailah harga tepung dan koko naik mencana-canak Izan jual rm15 untuk sepaket. Bila dah naik lagi...hurmmm...Izan pun dah tak sampai hati nak jual... rasa mahal pulak. Sekarang bila duk cerita pasal berniaga ni rasa macam nak buat balik pulak. Seronok tau ada side income ni...hehe..

Okay semua...! ni resepinya...





Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3 atau 4 biji telur (anggaran tepat 1 cawan)
1 cawan air panas

Cara-cara
  1.   Satukan bahan-bahan kering : tepung gandum, serbuk koko, gula pasir, soda bikarbonat dan baking powder. Gaul rata.
  2. Masukkan pula susu cair.. kacau sebati kemudian masukkan minyak masak dan telur yg telah dipukul..kacau lagi sampai sebati
  3. Akhir sekali masukkan air panas...kemudian kacau sebati..
  4. Masukkan dalam acuan loyang yg telah disapu sedikit minyak & kukus dalam kukusan yg telah dipanaskan tadi selama 1 jam.
  5. Kek ini juga boleh dibakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah celsius selama 1 jam (bergantung kepada oven masing-masing) atau sehingga masak.
  6. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek benar-benar masak sempurna, kalau lidi tersebut bersih selepas dicucuk maknanya kek confirm dah masak yer..
 
ok, saper buat kek ni menjadi... korang dapat ilmu dan izan dapat pahala...



1 comment:

Puan Siti said...

ermm, sedapnyew... terliur la.. hik3... datang follow sini ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...