By Ros
Bahan-bahannya:
*1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
*1 sudu kecil blackpaper
*2 cm halia ( agak-agak je)
*2 biji bawang putih
*1/4 biji bawang besar
*1 sudu besar madu
*1 sudu besar gula
*1 sudu kecil kicap manis
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu besar mayonis
*sedikit lada sulah
Caranya:
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
No comments:
Post a Comment