Sunday, February 05, 2012

Ujian Itu Tanda Kasih Sayang Allah...

Salam rindu untuk semua...
Dah berbulan Izan tak updated blog... malas sangat-sangat ditambah dengan keletihan semasa mengandung. Sekarang dah pun sebulan Izan bersalin dan sebulan juga baby Izan dekat hospital. Sekarang Izan masih dalam pantang tapi tak serupa pantang sebab hari-hari keluar jalan-jalan pegi hospital. Keluar pun sebab melawat anak. Kalau tak pegi tengok rasa rindu dan teringat sangat-sangat. Begitulah kasih seorang ibu kan...

Oh, yer! mesti semua nak tahu kenapa baby Izan kat hospital kan? baby Izan dilahirkan dengan ususnya berada diluar. Izan dapat tahu masa dalam kandungan 8 bulan. Semasa umurnya seminggu Alhamdulillah kesemua ususnya dapat dimasukkan dlm perutnya. Tapi, doc kata ususnya belum bersambung, kemungkinan bocor dan belum boleh makan dan minum. Kena tunggu badannya membesar sedikit baru boleh buat next operation dan memang ambil masa... kena sabar.

Hari jumaat lepas, hari yg ke 30.. doc terpaksa buat emergency operation sebab perutnya makin membesar atau membuncit... Kalau ikut kata doc next operation sepatutnya lagi 3 minggu. Kalau tengok rasa-rasa macam kat tempat berjahit tu macam nak merekah jer.. Izan tgk pun naik takut.. dah macam belon tunggu nak pecah. Seramm... Bayangkan umur dah 30 hari tapi tak membuang lagi memanglah perut jadi buncit. Doc kata kalau tak dapat sambungkan ususnya doc akan tebuk kat perut bagi membolehkan baby membuang buat sementara waktu. Ya, Allah...kecut perut ni bila membayangkan macam-macam yang terpaksa baby kecil lalui untuk terus hidup. Doa, sabar dan tawakkal ajelah. Dan sedikit lega sebab yang buat operation tu bukan calang-calang doc. Dia adalah ketua pakar bedah pediatrik yang berpangkat datuk...semua nurse-nurse dan doc kat situ kagum dengan kepakaran beliau.

Alhamdulillah... ususnya dapat disambung. Cuma yang tak tau lagi samada baby dah boleh minum atau tak dan usus dia bocor atau tak... Sementara waktu ni baby memerlukan penjagaan rapi dari nurse dan doc. Apa yang Izan perlu buat sekarang adalah sentiasa berdoa semoga baby Waseem cepat sihat dan boleh balik rumah. Tak sabar nak peluk cium dia.

sejak dari baby Waseem lahir tak pernah lagi dapat cium dan peluk dia... menangis pun tak pernah dengar sebab ada pasang tiub kat mulut dia...


10 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

Tahniah izan dapat baby...dan terusla bersabar dan berdoa untuk baby baru...semuge dye cepat sembuh dan kuat menjalani hari2 mendtg....

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Tabahkan hati dalam menghadapi dugaan yang diturunkan oleh-Nya. Iazan doakan yang terbaik untk baby waseem. Saya pernah diduga seperti ini suatu ketika dulu, memang berat sangat rasanya. Izan kena jaga diri, biar betul2 pulih demi untuk menjaga baby waseem nanti.

Jusz said...

salam..alu dear sis...welcome back..rndu nk bca blog akak tau..

Ape2 pn wish u n baby sht cepat..

Mazni said...

Sabar byk2 Izan. Moga baby Waseem cpt sihat. Moga dipermudahkan semuanya...amin...

Wiyah said...

salam izan..tahniah for ur new baby,,patutla lama dah izan tak online ek,,dah bersalin rupanya!..apapun wiyah harap izan menerimanya dgn penuh sabar..btol tu,, apabila kita di uji itu tandanya allah sayangkan kita

mizzkechique said...

salam kak.. dh lam xdgr citer akak, tau² kesah baby ni lak.. sedey kak bc ni.. akak byk² sbr yer.. baby kuat.. baby nk ibu dia peluk.. tabah eh kak..

hugs akak..

mamaijat said...

...Sabar..tabah dan hadapi dugaan yang di beri Allah..
ada yang tersirat di sebalik yang tersurat...
mamaijat doakan yang terbaik buat baby dan bunda...
Insyaallah,amin.

lovely said...

salam.......
dik..banyakkan bersabar yer.
akk doakan..moga baby adik akan cepat sembuh dan sihat sentiasa hendahnya amin..

The Black Jubah said...

Assalamualaikum Izan,
Salam perkenalan, baru jumpa blog ni.
Sabar ya, anak akak dulu kembar, yang sorang tu beratnya 1.3 kg, sorang lagi 2kg, jadi kena mengulang dua tiga kali sehari antar EBM...sekarang dah besar...tengah tunggu panggilan ke U....
Jadi mak macam tulah...yang penting didikan agama....InsyaAllah mereka akan ingat kita.....

Cik Puan Izan❤ said...

terima kasih ats doa dan semangat dari kwn semua... kalau tidak mana mungkin saya boleh menjadi sekuat ini...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...