Wednesday, January 22, 2014

Jom Jadi OKB... Orang Kaya Bertaqwa

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Semoga hari ini hidup anda lebih baik dari semalam dan untuk hari esok, tentunya anda mengimpikan kehidupan yang lebih baik dari hari ini... Semua orang pun ada impian inginkan kehidupan yang lebih baik bukan..?? Kita kena buat sesuatu yang bermanafaat untuk diri kita. Contohnya kalau berfacebook jangan asyik main game sahaja. Asyik tengok youtube dan sebagainya... Apa kata kita berniaga...buat bisnes... buat sesuatu yang bermanafaat untuk diri dan keluarga... kan lebih baik! Untung juga dapat duit sampingan.

Yang penting bagi Izan..untuk berjaya kita kena bermula dengan impian.. bila ada impian kita jadi semangat...dan terus buat sahaja.. Jangan banyak fikir risiko... fikir yang baik-baik dan positif sahaja.. Sebenarnya apa yang kita fikir tu yang kita akan dapat.

Kalau tak tahu kena pandai bertanya.. kena banyak belajar.. kena berusaha... jangan jadi pemalu sangat... kata nak berjaya? semua pun bermula dengan tak tahu...lama-lama jadi tahu... kalau tak cuba macam mana kita nak tahu berjaya atau tidak. Betul tak? Semua kejayaan pun bermula dengan mencuba... tak salah mencuba... dan jadikan impian kita lebih besar dari alasan... begitulah ciri-ciri orang berjaya.
Impian itu tercermin pada diri anda sendiri sebenarnya. Anda akan develop diri anda mengikut apa impian anda. Betul tak?

Izan selalu ingat kata-kata sifu. Bagi Izan dia sifu sebab selalu bagi tips dan semangat untuk Izan dikala down.. dikala kemalasan melanda dan dikala macam putus semangat dan harapan. Ni bagi yang buat bisnes macam Izan. Bisnes sampingan jer pun. Dia kata "Izan, pagi-pagi cuba Izan tengok anak-anak Izan... kalau kita ada lebih pendapatan... mereka akan dapat makan makanan berkhasiat dan mereka akan dapat makan vitamin... thats why anak-anak orang kaya kebanyakannya cantik dan bijak. Permulaan melalui cara hidup. Anak uols akan dapat duduk dalam environment yang selesa dan dia akan dapat belajar dengan efektif. Kita buat bisnes bukan untuk sorang-sorang kaya, sorang-sorang kenyang. Kita buat untuk family...nak diorang ceria, berjaya, gembira. Bagi yang isteri boleh bantu suami lepas ni... dah boleh belikan seluar suami...belikan baju suami yang dah lusuh. Sebab dia dah penat kerja keras untuk keluarga. Jadi, niat nak bantu orang yang kita sayang.. nak bantu mak ayah dan adik beradik yang kita sayang... Bila ada niat tu kita akan terus bersemangat. Izan bayangkan suami Izan... tak pernah nak mintak apa-apa kat isterinya sebab dia malu dan lelaki pun ada hati dan perasaan untuk dihargai. Mereka nak beli boleh jer... tapi, nak sesuatu dari titik peluh isterinya. Suami adalah dinding paling kuat untuk melindungi isteri. Kalau ada perompak nak merompak.. abang yakin suami akan hadang tubunhnya biar dia yang ditikam dari membiarkan isterinya terkorban. Dan bila uols bisnes hargai mereka dengan pelbagai cara. belikan boxer atau spender mereka pun... abang rasa mereka dah pengsan kesukaan..." Begitulah panjang lebar bila si sifu berbicara... menjadikan semangat kita yang pudar tetiba muncul kembali.... Dalam bicara yang santai tapi penuh makna... menitis air mata terharu dan geli hati dengan contoh-contoh yang diberikan.

Jom kawan-kawan kita sentiasa semangat... Semoga hari-hari mendatang membuat hidup kita lebih bahagia dan bermakna.

1 comment:

Intan Saffyna said...

hi,singgah follow awak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...